Sava Petrović Njegoš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sava Petrović Njegoš
Сава Петровић Његош
Crnogorski vladika
Vladavina 11. siječnja 1735. - 1750.
10. ožujka 1766. - 26. veljače 1781.
Prethodnik Danilo I Petrović Njegoš
Nasljednik Vasilije Petrović (1750. - 1766.)
Petar I Petrović Njegoš
Dinastija Petrović Njegoš
Rođenje 18. siječnja 1702.
Njeguši, Crna Gora
Smrt 9. ožujka 1782.
Cetinje, Crna Gora
Vjera Pravoslavac

Sava Petrović (crnogorski Сава Петровић Његош, 1735.- 1781.), državni poglavar i vladika/mitropolit iz crnogorske vladarske obitelji Petrovića.

Prethodnik vladike Save, mitropoliti Danilo umro je 11. siječnja 1735. godine. Još za života odredio je mitropolit Danilo nasljednika pa na duhovni i državni prijesto Crne Gore dolazi vladika Sava Petrović.

Vladika Sava Petrović Njegoš kao nasljednik vladike Danila na tronu je ostao do 1750. godine. U ratovima Rusije i Austrije pomagao im je, ali za vrijeme njegove vladavine nije bilo većih ratova protiv Turske. Više je bio okrenut crkvenim pitanjima pa je i njegov put u Rusiju rezultirao da je od strane Ruskog sinoda dobio priznanje crkvene autokefalnosti. Materijalnu potporu koju je carica Jelisaveta dodijelila Crnoj Gori (500 rubalja svake tri godine, narodu pomoć od 3.000, a vladici Savi još 1.000 rubalja za put) uglavnom je iskoristio za gradnju manastira Stanjevići koji je završen 1747. godine.
Zbor crnogorskih glavara koji ga je i poslao za Rusiju i koji je imao jasniji državni program nije bio zadovoljan tom pomoći, a dok je Sava bio u Rusiji, kao vođa nametnuo se njegov sinovac Vasilije.
22. kolovoza 1750. u Beogradu, na preporuku mitropolita Save, srpski patrijarh Atanasije II iz Srijemskog Karlovca rukopoložio za mitropolita Vasilija što je značilo da se vladika Sava povukao sa trona i vlast prepustio vladiki Vasiliju.

Zaostavština[uredi | uredi kod]

Poslije smrti Vladike Vasilija Petrović, vladika Sava formalno opet preuzima vlast, ali faktički vlast je uzurpirana od samozvanca Šćepana Malog (u periodu 1767. - 1773.) koji je zaslužan za afirmaciju svjetovne vlasti.

U historijskim arhivima ostala su mnoga pisma Vladike Save, a heraldičari na državnom grbu iz vremena vladike Save prepoznaju simboliku slobodarske i oslobodilačke težnje. Vladika Sava je, pored osnovnog simbola dvoglavog orla, uveo još jedan elemenat grba, koji se zadržao i do danas (vidi Grb Crne Gore), a to je zlatni lav u hodu. Simbolički, dvoglavi orao predstavlja Crnu Goru, a zmija u kandžama orla simboliše neprijatelja.

Mitropolit Sava Petrović umro je 9. ožujka 1782. godine. Njegov nasljednik Arsenije Plamenac koji je stalno živio u Crmnici umro je 15. svibnja 1784. godine.

Važan događaj za tadašnju Crnu Goru i za prijestolnicu Cetinje, a za života vladike Save Petrovića, odigrao se početkom prosinca 1756. godine, kada su Crnogorci odnijeli pobjedu nad vojskom bosanskog vezira Ćamil Ahmet–paše, u mjestu Prediš kod Cetinja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]