Grubeša

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grubeša
Puno ime Grubeša Vojislavljević
Mesto rođenja Zeta (Srpsko kraljevstvo)
Datum smrti 1125.
Mesto smrti grad Bar (Srpsko kraljevstvo)
Grob Crkva Sv. Đorđa u Baru
Titula kralj
Period (1118 - 1125)
Prethodnik Đorđe Bodinović
Naslednik Đorđe Bodinović
Poreklo
Dinastija Vojislavljević
Otac Radoslav
Porodica

Kralj Grubeša Branislavljević (1118 – 1125) bio je dukljanski vladar.

U želji da uništi sve pretendente na srpski presto kralj Đorđe se okomio na Branislavljeviće, drugu kraljevsku granu Vojislavljevića. Saznavši za to, tri brata Grubeša, Draginja i Dragilo beže u Drač svom stricu Gojislavu. Međutim prilikom bega, Đorđe uspeva da uhvati Grubešu i da ga utamniču u Skadru.

Uz pomoć vizantijske vojske, predvođenom vojskovođom Kalojanom Kumanom, Gojislav i njegovi nećaci napadoše kralja Đorđa i poraziše ga u odlučnoj bici. Izgubivši vojsku koja je delom bila ili uništena ili zarobljena, kralj se sa nekolicinom spasio bekstvom. U sledećem udaru Branislavljevići uz pomoć vojskovođe Kalojana udariše na Skadar i zauzimaju ga. Iz tamnice oslobađaju Grubešu koji se uz pomoć vizantinaca proglasio za novog srpskog kralja.

U međuvremenu Đorđe prebeže u Rašku u kojoj je u izgnanstvu bio u sledećih 7 godina. Njegova majka Jakvintu poslata je u Carigrad gde je i umrla.

Grubeša je kao srpski kralj vladao u periodu od (1118 – 1125). godine, uspevajući da smiri i obnovi zemlju zamorenu dinastijskom borbom. Za to vreme Đorđe, koji je boravio u Raškoj, skupi veliku vojsku i uz pomoć Raškog župana Uroša I napadne Grubešu koji mu se u bici kod Bara oko 1125. godine suprostavi. U toj borbi poginu kralj Grubeša i Đorđe Bodinović ponovo preuze vlast.

Kralj Grubeša sahranjen je sa počastima u Barskoj episkopiji u crkvi Sv. Đorđa.