Branko Ćopić – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Adedd contact
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 8: Red 8:
Nema info ako ga zelite morate da platite!!!!! , .
Nema info ako ga zelite morate da platite!!!!! , .


NO
== Romansijer ==
Branko Ćopić se sa uspjehom ogledao i na romanu, iako su prirodi njegovog talenta više odgovarale pripovjetke i novele. Romani ''Prolom'' i ''Gluvi barut'' slikaju učešće seljaka Bosanske krajine u ustanku, a roman ''Ne tuguj, bronzana stražo'' prilagođavanje kolonista novim uslovima života u [[Vojvodina|Vojvodini]].


== Humorista ==
== Humorista ==

Verzija na datum 4 oktobar 2015 u 13:32

Nema informacija sorry


Nema informacija sorry. );:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) LOL

Nema info ako ga zelite morate da platite!!!!! , .

NO

Humorista

Dobar dio svog stvaralaštva u prozi Ćopić je humoristično intonirao. Humor se nalazi u prirodu i mentalitetu njegovih junaka, koji i u najtežim životnim trenucima znaju da sačuvaju vedrinu i da se nasmiju čak i vlastitoj nevolji. Osim toga, Ćopić je od onih pisaca čija se opservacija naročito manifestovala u otkrivanju sitnih ljudskih mana i nedostataka. Tako se i desilo da je ovaj naš vrsni pripovjedač o mirnim vremenima pripovjedao s tugom, a o ratnim – vedro i nasmijano.

Pjesnik

Branko Ćopić je pretežno epski pisac, i to pisac sa urođenim darom pripovedača, vještog pejzažiste i duhovitog humoriste. Ali u njegovoj prirodi je isto tako vidna i jedna lirska žica, koja se nije pokazivala samo u opisima bosanskih pejzaža već i u portretisanju ljudskih likova koji su mu bili bliski i dragi. U burnom vremenu narodnog ustanka iz te lirske niti Ćopićevog talenta potekla je njegova borbena lirska poezija. Sudbonosni događaju narodne revolucija nužno su odredili izraz i sadržaj ove lirike, koja zato i nosi naziv Ognjeno rađanje domovine.


Dječiji pisac

On se sa uspjehom ogledao i u stvaralaštvu za djecu. Sa živom maštom i darom za spretno uobličavanje svojih inspiracija, a uz to i odličan humorista, on je našoj dječjoj književnosti dao više dragocijenih priloga. Preko petnaest knjiga za djecu, među kojima su i dva romana, živi su dokaz njegove aktivnosti u ovoj književnoj oblasti. Jedna od najpoznatijih njegovih djela za djecu su svakako Magareće godine i leteca kuca bro army.pao je sa yerase zbog sale...:-) :-) :-) :-) ¥√

Izvori

Vanjske veze