Derviš i smrt

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Derviš i smrt
Autor(i) Meša Selimović
Jezik srpskohrvatski
Tematika revolucija, politika
Žanr(ovi) roman
Izdavač Svjetlost, Sarajevo
Datum izdanja 1966.
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Tvrđava

Derviš i smrt je najuspješniji roman jugoslovenskog pisca Meše Selimovića, inspirisan tragičnom smrću Mešinog starijeg brata Šefkije Selimovića.[1]

Roman je pisan u razdoblju od četiri godine (1962-1966) u piščevom poodmaklom dobu. Objavljen je 1966. godine od strane izdavačke kuće Svjetlost iz Sarajeva i doživio nevjerovatan uspjeh u okvirima čitalačke javnosti širom tadašnje Jugoslavije. Roman je doživio brojna reizdanja. Derviš i smrt donio je Selimoviću mnogobrojne najviše jugoslavenske nagrade, između ostalih Njegoševu, Goranovu i NIN-ovu nagradu.

Žanr romana je psihološka drama sa primjesama filozofije uskomiješane s lirskim doživljajem okolnosti i unutarnjih previranja.

Glavni protagonista romana je Ahmed Nurudin koji se susreće sa poteškoćama koje mu nosi hapšenje njegovog brata i sudar sa totalitarnom vlašću 19. vijeka u Bosni, u okolnostima koje izaziva navedeni događaj.

Derviš i smrt je doživio ekranizaciju 1972. godine, u režiji Save Mrmaka i sa Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi, u obliku TV serije. 1974. je snimljen i film "Derviš i smrt" u režiji Zdravka Velimirovića, sa Vojom Mirićem u glavnoj, i Velimirom Batom Živojinovićem, Borisom Dvornikom, Pavlom Vujisićem, Abdurrahmanom Šaljom, Farukom Begollijem i drugima u ostalim ulogama.

Kasnije je Meša Selimović izdao svojevrsni produžetak ovog djela u obliku romana Tvrđava (1970).

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]