Goran Gocić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Goran Gocić je rođen je u Užicu, 6. maj 1962. godine, diplomirao je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Slobodni je novinar i filmski kritičar. Pisao je za "Start", NIN, "Filmsku kulturu", "Sineast", "Ekran", "Borbu", "Intervju", RTS i za još oko 20 medija: "Dnevni telegraf", "Politika", BBC, "Chanel 4", "Indipendent", "Sajt & Saund". Jedan je od autora zbornika o masovnoj kulturi "Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza" (2000) i "Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine", koji su objavljeni na više jezika.

Pre nekoliko godina uključio se u projekat "Balkanski dnevnici", veb sajt sa tekstovima i video klipovima o Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji i njihovim pravoslavnim crkvama. Sajt je bio kratkog daha, ali Gocić je završio svoj dokumentarni film o crkvi u Bugarskoj.

Dobitnik je više nagrada za eseje. Objavio je studije: "Endi Vorhol i strategije popa" (1997/2012) i "Emir Kusturica: Kult margine" (2001/2006).

Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova "Bloody Foreigners" (2000) i "Balkanski dnevnik: Bugarska" (2010). Radovi su mu prevedeni na deset jezika.

Goran Gocić je krajem 2013. dobio nagradu "Miloš Crnjanski" za svoj prvi roman "Tai". Za isti roman dobio je i NIN-ovu nagradu za 2013.