Nicolás Guillén

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nicolás Guillén
Biografske informacije
RođenjeNicolás Cristóbal Guillén Batista
10. srpnja 1901.
Kuba Camagüey, Kuba
Smrt16. srpnja 1989.
Kuba Havana, Kuba
PočivališteGroblje Cristóbala Colóna
Kuba Havana, Kuba
DržavljanstvoKuba kubansko
RodbinaNicolás Guillén Landrián (nećak)
Obrazovanje
Alma materUniverzitet u Havani
Zanimanjepjesnik, novinar
Opus
Književni pravacavangarda, modernizam
(poesía negra)
Jezikšpanjolski jezik
Znamenita djela
Nagrade
Inspiracija

Nicolás Cristóbal Guillén Batista (Camagüey, 10. srpnja 1901.Havana, 16. srpnja 1989.) je bio kubanski pjesnik, pisac i politički aktivist, najznačajniji po statusu nacionalnog pjesnika Kube.

Rođen u Camagüeyju, Guillén je studirao pravo na Univerzitetu u Havani, međutim odustao je od advokature kako bi se bavio novinarstvom. Njegovi pjesnički radovi počeli su se objavljivati već početkom 1920-ih godina, a prva zbirka, Motivos de son, izašla mu je 1930. godine i bila je pod snažnim utjecajem njegova susreta s afroameričkim pjesnikom Langstonom Hughesom. Godine 1934. objavio je zbirku West Indies, Ltd., koja je bila njegova prva zbirka s političkim implikacijama. Iako je diktatorski režim Gerarda Machada svrgnut godinu ranije, represija u zemlji je i dalje bila provođena. Nakon što je 1936. godine boravio u zatvoru, Guillén se naredne godine pridružio Komunističkoj partiji te je putovao u Španjolsku na kongres pisaca i umjetnika i izvještavajući o građanskom ratu u toj zemlji.

Nakon povratka na Kubu, godine 1940. se natjecao na lokalnim izborima kao predstavnik komunista. Taj mu je čin onemogućio dobivanje vize za putovanje u Sjedinjene Države tokom 1941., ali je naredna desetljeća proveo putujući po Južnoj Americi, Kini i Europi. Godine 1953., dok je boravio u Čileu, onemogućen mu je povratak na Kubu te je narednih pet godina proveo u egzilu. U domovinu se vratio nakon uspjeha Kubanske revolucije 1959. godine. Od 1961. godine je, tokom više od 25 godina, služio kao predsjednik Nacionalne unije kubanskih pisaca. Nagrađivan je nekoliko puta, a među nagrade mu spadaju Staljinova nagrada (1954.), Botevljeva nagrada (1976.) i Nacionalna nagrada za književnost (1983.).

Umro je 1989. godine u Havani od posljedica Parkinsonove bolesti.