Nacionalni muzej Iraka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni muzej Iraka

Nacionalni muzej Iraka je smješten u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

Osnivanje[uredi | uredi kod]

Osnovala ga je britanska putnica i spisateljica Gertrude Bell nedugo prije smrti 1926. godine. Ispočetka se zvao Bagdadski arheološki muzej.

Zbirka[uredi | uredi kod]

Zbog bogatih arheoloških nalaza Mezopotomaije, njegove zbirke su među najvažnijima na svijetu; poznat je i po kvalitetnom istraživačkom radu kao i načinu prezentacije eksponata. S obzirom na povezanost s Britanijom (i Irakom) svi eksponati imaju dovojezične oznake (engleski i arapski). Sadrži važne artefakte iz 5.000 godina duge historije Mezopotamije u 28 galerija i sefova.

Nedavna historija[uredi | uredi kod]

Bio je zatvoren 1991. godine za vrijeme Zaljevskog rata zbog bojazni od američkih zračnih napada. Ponovno je otvoren 28.4. 2000. na rođendan bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Muzej je ostao otvoren i na početku američke invazije na Irak 2003. godine, a britanske i američke vojne vlasti - iako nisu službeno ništa obećale - su se suzdržale od zračnih napada na obližnje lokacije. Posljednji službenici muzeja su svoja radna mjesta napustili 8.4. - dan prije ulaska američkih trupa u Bagdad. U slijedećih nekoliko dana su se muzejem kao svojim položajem koristile iračke snage. Američke snage su u Muzej ušle tek 16.4. i tada je otkriveno da je Muzej bio djelomično opljačkan.

Zbog toga što nisu spriječile pljačku muzeja, američka vlada je izložena žestokoj kritici. Nešto kasnije je uz pomoć FBI i UNESCO-a otpočelo lociranje ukradenih predmeta, tako da je do danas veliki dio njih vraćen u Muzej.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]