Mogambo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mogambo
Originalni poster
RežijaJohn Ford
ProducentSam Zimbalist
ScenarioWilson Collison(drama)
John Lee Mahin (scenario)
UlogeClark Gable
Ava Gardner
Grace Kelly
Donald Sinden
MuzikaRobert Burns
FotografijaRobert Surtees
Freddie Young
MontažaFrank Clarke
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
9. 10. 1953 (1953-10-09)
Trajanje115 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Mogambo ("Strast" na svahiliju) je film Johna Forda iz 1953. s Clarkom Gableom, Avom Gardner i Grace Kelly u glavnim ulogama. John Lee Mahin adaptirao je scenarij iz drame Wilsona Collisona.

Grace Kelly dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu 1954., a film je bio nominiran za dva Oscara, najbolju glumicu (Ava Gardner) i najbolju sporednu glumicu (Grace Kelly).

Mogambo je raskošna obrada klasičnog filma Red Dust iz 1932., u kojem se također Clark Gable pojavio u glavnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi kod]

Eloise Y. 'Honey Bear' Kelly (Gardner) stiže u udaljeni dio Afrike, tražeći bogatog maharadžu poznanika, koji je otišao upravo prije njena dolaska. Čekajući sljedeći brod kojim bi otputovala, počinje koketirati s lovcem Victorom Marswellom (Gable), kojeg (isprva) ona ne zanima. Marswell vodi Donalda Nordleyja (Donald Sinden) i njegovu ženu Lindu (Kelly) na safari kako bi snimili dokumentarac o gorilama, dok ih Kelly prati. Dvije žene počinju se zanimati za Marswella i sve je spremno za obračun dviju protivnica.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Grace Kelly nije bila prvi izbor za ulogu Linde. Gene Tierney odbila je ulogu zbog emocionalnih problema.
  • Film je sniman u Okalataki, u Francuskom Kongu; Mount Kenyaji, Thiki, Kenija; na rijeci Kagera, Tanganyiku; Isoili, Uganda; i u MGM-ovom britanskom studiju Borehamwood, u Hertfordshireu, Engleska.
  • Glazbu izvode lokalna domorodačka plemena (osim dionice koju Ava Gardner izvodi na klaviru), što je vrlo neobično za Hollywood.
  • "Mogambo" je i ime lika kojeg glumi Amrish Puri u bollywoodskom filmu Mr. India.
  • Španjolski cenzori htjeli su skriti vezu muškarca i udane žene, pa su prikazali Nordleyjeve kao brata i sestru. Na kraju je ispalo da film govori o incestu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]