Jesen Čejena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Cheyenne Autumn)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cheyenne Autumn
kino-poster
RežijaJohn Ford
ProducentJohn Ford
Bernard Smith
ScenarioJames R. Webb
sinopsis: Mari Sandoz
PredložakThe Last Frontier; autor:
Howard Fast
UlogeRichard Widmark
Carroll Baker
James Stewart
Dolores del Río
Edward G. Robinson
Karl Malden
MuzikaAlex North
FotografijaWilliam H. Clothier
MontažaOtho Lovering
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
3. 10. 1964 (1964-10-03)
Trajanje154 min.
Jezikengleski
Bruto prihod3,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Cheyenne Autumn (sh. Jesen Čejena) je američki vestern film snimljen 1964. godine u režiji Johna Forda, poznat kao posljednji vestern, odnosno pretposljednje ostvarenje u filmografiji Johna Forda.

Predstavlja adaptaciju romana The Last Frontier Howarda Fasta, koji se, pak, temeljio na istinitim događajima. Radnja započinje u jesen 1879. godine kada čejenske poglavice Mali Vuk i Tupi Nož (koje tumače Ricardo Montalban i Gilbert Roland), suočeni sa glađu i bolešću u rezervatu u Oklahomi kojim im je dodijelila američka vlada, organiziraju veliki bijeg, nastojeći da se vrate u svoju tradicionalnu postojbinu na sjeveru. Protagonist, čiji lik tumači Richard Widmark, je oficir američke vojske koji sudjeluje u njihovom hvatanju, iako duboko u sebi sa njima suosjeća i razumije njihove postupke.

Cheyenne Autumn je Ford planirao snimati još krajem 1950-ih, nastojeći njime odati počast indijanskim plemenima čiji su mu pripadnicima pomagali tokom karijere, odnosno napraviti vestern film koji bi, za razliku od dotadašnjih hollywoodskih ostvarenja, zbivanja iz doba Divljeg Zapada prikazivali iz indijanske perspektive. Originalno je zamislio da protagonisti budu Mali Oblak i Tupi Nož, a njih su, u nedostatku indijanskih glumaca, trebali tumačiti Anthony Quinn i Richard Boone, koji su bili djelomično indijanskog porijekla. Međutim, pod pritiskom studija Ford je bio prisiljen kao protagonista ubaciti bijelca, kao i nadodati niz dodatnih scena i likova. Sa druge strane, Ford je kao lokacije ponovno koristio Dolinu spomenika, te veliki broj pripadnika naroda Navajo koji su glumili Čejene. Kasnije se ispostavilo ne samo da je "čejenski jezik" koji koriste indijanski likovi u stvari navajo jezik, nego da su Navajo glumci koristili priliku za "kreativne" dijaloge u koje su "prokrijumčarili" vulgarne psovke, a koje su ostale neprimijećene kako od članova ekipe, tako i od hollywoodskih cenzora. Iako je Ford iz završne verzije uspio izbaciti neke scene - poput segmenta u kome Wayatta Earpa tumači James Stewart - sa 158 minuta trajanja predstavlja najduži film u njegovoj filmografiji.

Cheyenne Autumn je podijelio kritiku, pa su ga neki tako hvalili kao autorovo ispravljanje nepravdi prema Indijancima, dok su mu drugi zamjerali nedostatak čvrste narativne strukture.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Približne procjene. V. "Big Rental Pictures of 1965", Variety, 5 January 1966 p 6

Vanjske veze[uredi | uredi kod]