Mary of Scotland (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mary of Scotland
Katharine Hepburn na promotivnoj fotografiji
RežijaJohn Ford
ProducentPandro S. Berman
ScenarioDudley Nichols
PredložakMary of Scotland; autor:
Maxwell Anderson
UlogeKatharine Hepburn
Fredric March
MuzikaNathaniel Shilkret
FotografijaJoseph H. August
MontažaJane Loring
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
28. 8. 1936 (1936-08-28)
Trajanje123 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet864.000 $[1]
Bruto prihod1,276.000 $[1]

Mary of Scotland (sh. Marija od Škotske) je američki crno-bijeli historijski film snimljen 1936. u režiji Johna Forda. Temelji se na drami Maxwella Andersona i prikazuje život i vladavinu škotske kraljice Mary, čiji lik tumači Katharine Hepburn, s posebnim naglaskom na njen sukob sa engleskom kraljicom Elizabetom (čiji lik tumači Florence Eldridge), a koji je završio Maryinim hapšenjem i pogubljenjem. Radnja filma je u mnogo čemu odstupala od historijskih činjenica, posebno u slučaju njenog trećeg supruga Bothwella, čiji lik tumači Fredric March, a koji je prikazan kao romantični junak.

Prije početka snimanja je Ginger Rogers bila zaintrigirana ulogom Elizabete, te je preklinjala matični studio RKO Pictures da joj je dodijeli, pa, čak dala urediti frizuru u stilu engleske kraljice kako bi pokazala da može tumačiti taj lik. RKO-vi šefovi su je na kraju odbili, držeći da se jednu takvu zvijezdu ne smije "potrošiti" na sporednu ulogu. Mary je prikazana na venecijanskoj Mostri, gdje je dobila priznanje žirija. Većina kritika je, međutim, bila negativna, a i publika mu je uklonila leđa. Mary je imao ozbiljne posljedice po karijeru Katharine Hepburn koja je zahvaljujući njemu stekla reputaciju "otrova za kino-blagajne" koga se neće riješiti sve do 1940. godine i uspjeha u filmu Filadelfijska priča.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Richard Jewel, 'RKO Film Grosses: 1931-1951', Historical Journal of Film Radio and Television, Vol 14 No 1, 1994 p. 57.
  2. Olsen je bio jedini glumac iz originalne kazališne postave.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]