Mehedinți

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mehedinţi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mehedinţi
Pozicija Mehedinţia na karti Rumunjske
U sastavu Rumunjske
Upravni oblik okrug
Glavni grad Drobeta-Turnu Severin
predsjednik Adrian Duicu
Površina 4933 km²
Stanovništvo 265.390
Gustoća 54 stanovnika na km²
Web stranica

Mehedinţi čita se Mehedinci (rumunjski: Județul Mehedinţi) je jedan od 41 rumunjskih okruga (județa / jedinica lokalne uprave) na jugozapadu Rumunjske uz srpsko - bugarsku granicu.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Okrug Mehedinţi je brdoviti kraj, koji se prostire po Banatu, po sjeverozapadu se prostire masiv Mehedinţi (visok do 1500 metara), a na krajnjem zapadu leže obronci Južnih Karpata. Južnu granicu formira okruga Dunav, ostali veći vodotoci su rijeke Motru koja oplakuje istok i rijeka Cerna koja oplakuje zapad okruga.

Mehedinţi graniči sa Okrugom Gorj sa sjeveroistoka, sa Srbijom sa jugozapada, sa Okrugom Caraș-Severin sa sjeverozapada, sa Bugarskom sa juga i sa Okrugom Dolj sa jugoistoka.

Okrug Mehedinţi ima površinu od 4,933 km² a po popisu stanovništva iz 2011. imao je 265,390 stanovnika, od toga 236,908 Rumunja, 10,919 Roma i 996 Srba i zanemariv broj ostalih nacija.[1]

Privreda i atrakcije[uredi | uredi kod]

Administrativni centar je grad Drobeta-Turnu Severin, velika dunavska luka, koja leži odmah po izlasku rijeke iz Đerdapske klisure. On je i industrijski centar okruga, sa velikim brodogradilištem koje proizvodi i željezničke vagone, pored tog u gradu se proizvode i prehrambeni artikli i obrađuje drvo. [2] Pored grada u Đerdapskoj klisuru leži velika hidroelektrana (koja se dijeli sa Srbijom) tako da je Mehedinţi veliki proizvođač električne energije.

Ugljen i bakar se iskapaju u brdima sjevera. Mehedinţi je i poljoprivredni kraj, u kom se uzgoja žito, stoka, povrće i voće.

Najveća znamenitost Okruga Mehedinţi su ostatci slavnog Trajanovog mosta, najvećeg takvog objekta u Rimskom Carstvu, kog je 103. podigao Apolodor iz Damaska.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Recensamantul Populatiei si Locuintelor 2011” (rumunjski). Asseco. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-18. Pristupljeno 18. 03. 2015. 
  2. 2,0 2,1 Drobeta–Turnu Severin (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 18. 03. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]