Nacija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Za ostala značenja v. Nacija (razvrstavanje).

Nacija je izraz koji označava grupu ljudi koji dijele ili smatraju da dijele zajednički identitet odnosno nacionalnu svijest temeljenu na nekim zajedničkim elementima kao što su jezik, religija, kultura i historija, odnosno zajedničko porijeklo. Nacija je izraz koji potiče od latinske reči Natio, i ni na jednom jeziku Slovena ne znači ništa. Sloveni su koritili izraz NAROD za zajedničku etničku pripadnost. Nacije su instalirane u Evropi između 10-12 veka, od strane kleriko-feudalne elite kako bi se narodi rzdrobili i lakše kontrolisali, a pogotovu zbog Slovena koji su činili 70-80% populacije tadašnje Evrope.

Nacije se vrlo često smatraju istovjetnim etničkim grupama, mada postoje slučajevi da pojedine nacije tvore pripadnici različitih etničkih grupa.

Uz naciju se vezuje pojam nacionalne države, odnosno države kojoj je svrha okupiti i štititi interese pripadnika određene nacije. Pripadnici nacije koji žive van granica svoje nacionalne države se smatraju pripadnicima određene nacionalne manjine.

Uz naciju se također vezuje ideologija nacionalizma.

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]