Master class

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Master klas kineskog klarinetiste Juan Juana održanog 26. 3. 2012. godine na FMU u Beogradu.

Master klas (engl. Master class što znači majstorska klasa ili škola)[1] je naziv za vrstu edukacije koja se odvija u vidu časa na kojem manju grupu polaznika obučavaju eksperti iz određene oblasti.

Master klas može biti iz muzike, slikanja, drame; bilo koje umetnosti, ili bilo kojim drugim povodom u kom se razvijaju određene veštine. To je ujedno i vrstan vid druženja i širenja kontakata. Polaznici master klasa obično na završetku dobijaju seritifikat da su pohađali određenu oblast. Na ovoj vrsti edukacije, svi zainteresovani mogu stručnjacima da postavljaju pitanja za sve što ih interesuje iz date oblasti.

Ko može biti polaznik master klase[uredi | uredi kod]

Polaznik master klase može biti osnovnoškolac, srednjoškolac ili student - zavisnosno od statusa nastavnika-predavača.

Opis muzičkog master klasa[uredi | uredi kod]

To su interaktivni časovi. Na njima se uči data oblast, razmenjuju se iskustva, saznaju zanimljivosti i novine iz struke. Časovi podrazumevaju praktični i teorijski deo. Naime, polaznici obično pripreme neke muzičke komade i sviraju ih (pevaju, ako je master klas iz solo-pevanja) ekspertu. Svi polaznici (na času je obično i publika) skupa prate čas na kome ekspert radi pojedinačno sa svakim. Polaznik svira kraći komad koji je pripremio, a ekspert sluša, potom ga savetuje, objašnjava kako nešto bolje da odsvira, ukazuje mu na greške koje čini. Ekspert gleda da mobiliše pažnju polaznika. Često ubacuje i anegdote o kompozitorima, izvođačima, objašnjava rešenja problema; nekada i sam instrumentom i svirkom demonstrira kako bi trebalo određeni deo komada ili tehnički detalj da se odsvira.[2]

Uobičajeno je da posle saslušanih primedbi, polaznik ponovo odsvira deo komada za koji mu je ekspert dao primedbe, nastojeći da realizuje sve savete i sugestije date od strane eksperta. Ponavljanje određenog dela polaznik može činiti više puta, dok ne postigne najbolji rezultat.

Na čemu se fokusira pažnja na master klasu[uredi | uredi kod]

Na master klasu za muzičke instrumente, obično se pažnja fokusira na finije detalje, te se od polaznika traži da kontroliše osnovne elemente sviranja: nastup tona, ton, fraziranje, dinamiku, ritam, tempo, intonaciju; da nastoji da održi celinu muzičkog oblika dela koje svira.

U čemu je vrednost master klasa[uredi | uredi kod]

Vrednost master klasa je u tome da svi polaznici mogu imati koristi slušajući komentare eksperta, te se tako usavršavaju. Majstorski kursevi su jedan od najefikasnijih sredstava za muzički razvoj, obzirom da polaznici dolaze u kontakt s vrsnim stručnjacima. To je često odličan način za pripremu polaznika za predstojeća muzička takmičenja, buduće ispite ili nastupe uopšte.

Da li je master klas produkt savremenog obrazovnog procesa[uredi | uredi kod]

U istoriji muzike, mnogi koncertni izvođači davali su master klas. Pomenimo samo neke: Franc List kao i velikani kao što su Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Isak Perlman i Vladimir Horovic.

Uobičajena praksa[uredi | uredi kod]

Često se dešava da izvođač daje master klas dan ranije ili neposredno pre samog nastupa u nekom gradu. Držanje master klasa pred koncert pruža izvođaču umetnički podsticaj i odlično je sredstvo za prikupljanje većeg broja publike za sam koncert.

Često i sami kompozitori mogu držati majstorske kurseve studentima izvođačima koji studiraju njihova dela. Recimo kada je to delo obavezni komad na nekom predstojećem muzičkom takmičenju.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]