Manastir Podmaine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
manastirska crkva

Manastir Podmaine nalazi se u Crnoj Gori, kod Budve, na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, oko 2 km severno od Starog grada. Drugo ime za manastir je Podostrog. U njemu se nalaze manji hram Uspenija Presvete Bogorodice iz XV veka, zadužbina Crnojevića i crkva sv. Petke iz 1747. godine, zadužbina mitropolita Sava Petrovića.

Unutrašnjost ove crkve je ukrašena freskama koje je živopisao 1747. godine slikar iz Risna Rafail Dimitrijević. Enterijer crkve krasi i vredan ikonostas okovan srebrom. Manastir je zapušten od 1837. godine. Prvo su ga Austrijanci držali kao vojno utvrđenje, a onda ga je otkupio pop Filip Tanović, te je konak dugo vremena (do 1953) bio privatna svojina porodice Tanović. Godine 1953. nacionalizovan je. Hram i konak koji je država vratila Crkvi u obnovi su od 1995. godine. Izgrađeni su novi konaci i drugi objekti, tako da je danas manastir čest centar crkvenih i kulturnih događaja. U prošlosti manastir je bio zborno mesto plemena Maine. Jedno vreme bio je rezidencija cetinjskog mitropolita. U ovom manastiru je često provodio vreme i vladika Petar II Petrović Njegoš. Tokom istorije manastir je često stradao od požara.

Jeromonaha Benedikta (Jovanovića) kao nastojatelja manastira nasledio je dotadašnji manastirski sabrat jeromonah Rafailo (Boljević), 10. januara 2010. godine rukoproizveden u čin igumana.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]