Manastir Vojnići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manastir Vojnići
Osnovni podaci
JurisdikcijaMitropolija crnogorsko-primorska
Srpska pravoslavna crkva
Osnivanje10. vijek
OsnivačVladimir
MestoKuljače
Država Crna Gora

Manastir Vojnići pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se na obroncima Paštrovičke gore, u selu Vojnići, nedaleko od Duljeva, iznad manastira Praskvica.[1]

Prošlost manastira

[uredi | uredi kod]

Iako nema pouzdanih istorijskih izvora da potvrde nastanak manastira, veruje se da potiče sa kraja 10. veka. U manastiru postoje dva hrama, stariji posvećen Svetom Dimitriju, koji je od nastanka manastira i drugi posvećen Svetom Nikoli, podignutom tokom 13. veka. Manastir je skoro u potpunosti srušen tokom zemljotresa 1667. godine. Od tog vremena monaški život u ovom manastiru je potpuno prestao.

Posle viševekovne zapuštenosti i zaborava, obnova je počela 2004. godine. Posle veoma složene obnove manastirskih crkava, obnovljen je i mali konak i počela gradnja većeg konaka.

Crkva Svetog Dimitrija

[uredi | uredi kod]

Crkva posvećena Svetom Dimitriju, kao glavni manastirski hram, iako stariji po godini podizanja, bio je u većem obimu sačuvan. Osnova građevine je jednobrodna sa polukružnom oltarskom apsidom i jednodelnim zvonikom na preslicu, dimenzija 6,5m x 4m. Oltarski deo je ukopan u teren, tako da apsida nema spoljnjeg zida, nego je vidliv samo njen krov, zidana je od uskih pravilnih tesanika. Glavna fasada ima gotičke, vitke proporcije, dok je okvir prostranih vrata je od monolitnih elemenata. Nad nadvratnikom je plitka lučna niša, a iznad nje je uski pravougaoni otvor.

Karakteristično je da hram nema prozora. Osvetljenje je dobijao kroz vrata i otvor iznad njih. Časna trpeza je prislonjena uz apsidalni zid, slično kao u malom hramu Uspenja Presvete Bogorodice manastira Podmaine. Živopisan je freskama i po njihovim ostacima može se zaključiti da je slikarstvo bilo kvalitetno, vešto prilagođeno dimenzijama i rasuđenosti unutrašnjosti. Ostaci bojenog sloja su u toplim tonovima crvene, ljubičaste i mrke boje. Freske Svetog Dimitrija okvirno se datuju u 16-17. vek.

Crkva Svetog Nikole

[uredi | uredi kod]

Kao manja, crkva posvećena Svetom Nikoli, nalazi se paralelno sa glavnom, većom crkvom Svetog Dimitrija i postradala je u većem obimu. Svod joj je bio obrušen, kao i deo glavne fasade sa zvonikom. Crkva ima karakterističnu jednobrodnu osnovu sa ravno završenim oltarskim delom, bez polukružne apside. Na podužnim zidovima vidljive su prostrane četvrtaste niše. Građena je nešto krupnijim pritesanim kamenom. Pored ruševina crkvice nalazili su se tragovi ostataka zgrada manastirskih konaka.

Danas je manastir Vojnići ženski, slavi Svetog Serafima (15. januar).

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Budva travel/Manastir Vojnići”. Arhivirano iz originala na datum 2016-06-11. Pristupljeno 2017-06-16. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]