Mali Antili

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mali Antili

Mali Antili su otočni niz u Karipskom moru. Protežu se od Djevičanskih otoka na sjeveru pa sve do obala Venecuele na jugu. Ne postoji opće suglasje oko toga, koji se sve otoci na južnom završetku ovog niza ubrajaju u ovu grupu. Prema podjeli koju se uobičajeno koristi u engleskom govornom području, niz završava sa Trinidadom i Tobagom. Španjolsko govorno područje u grupu redovno dodaje i Arubu, Bonaire, Curaçao, Isla Margaritu i druge otoke pred venecuelanskom obalom. Neka druga tumačenja smatraju, da Trinidad i Tobago kao i Barbados ne spadaju u Male Antile.

Dijele se na 2 grupe:

između ostalih Martinik, Gvadalupe, Dominika, Sveta Lucija, Grenada, Trinidad i Tobago
između ostalih Aruba, Boner, Curaçao, Isla Margarita

Ova klasifikacija se razlikuje u zemljama engleskog, francuskog, španskog i holandskog govornog područja.

Stanovništvo Malih Antila se procenjuje na 3,23 miliona, od čega 1,1 milion živi na Trinidadu i Tobagu. Najveći deo stanovništva je afričkog porekla, a manji deo predstavljaju Indijanci, doseljenici iz Evrope, Azije i njihove mešavine.

Glavni jezici na ostrvima su engleski i francuski, kao i izvedeni jezici (pidžin i kreolski).

Nezavisne države[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostale teritorije[uredi - уреди | uredi kôd]

Spisak ostrva Malih Antila[uredi - уреди | uredi kôd]

(od severa ka jugu) :

Petites-Antilles est NASA 64.82403W 14.61341N.jpg

Kulebra, Vijeke, Anegada, Virdžin Gorda, Tortola, Sent Džon, Sent Tomas, Sent Kroa, Angilja, Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije, Sveti Kristofer, Nevis, Barbuda, Antigva, Redonda, Monserat, Gvadelup, La Dezirad, Mari Galant, Ostrva Svetaca, Dominika, Ostrva Aves, Martinik, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Sveti Vinsent, Grenada, Tobago, Trinidad, Margarita, Blankilja, Tortuga, Orčila, Los Rokes, Boner, Kurasao, Aruba

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]