Malgaški Indijci (Karana)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Malagaški Indijci
Karana
Ukupna populacija

66 000 [1]

Regioni sa značajnim brojem pripadnika
 Madagaskar
Jezik/ci
Hindi, Gujarati, Malagaški
Religija
Hinduizam, Islam
Srodne etničke grupe
narodi Indijskog podkontinenta

Malagaški Indijci (ili kako ih Malgašani zovu Karana) su jedna od malgaških nacionalnih manjina od 66 000 [1](po nekima samo 25 000 [2]) pripadnika.

U vrijeme kad su se oni počeli doseljavati na Madagaskar - Indija (zapravo cijeli Indijski podkontinent) bila je britanska kolonija, sa brojnim formalno nezavisnim radžastanima, sultanatima i sličnim tvorevinama, tako da bi za njih bilo pravilnije reći Malagaški doseljenici sa Indijskog potkontineta jer među njima ima i onih pripadnika, koji su danas Pakistanci. Oni su brojem mala, ali vrlo uticajna zajednica na Madagaskaru, od kojih je velika većina rođena na Madagaskaru, a potječu od doseljenika, sa Indijskog podkontinenta (danas su to većinom Gudžarati) koji su došli raditi na Madagaskar na početku 20. vijeka.

Malagaški Indijci uz neki od svojih materinjih jezika sa Indijskog potkontinenta govore i malagaški makrojezik, i to brojne varijante, ovisno o kraju gdje žive.

Historija[uredi | uredi kod]

Oko 1880. nastala je prva zajednica od 200 doseljenih trgovaca sa Indijskog potkontinenta u Mahajangi, luci na sjeverozapadnoj obali Madagaskara, pored Zaljeva Bembatoka i delte rijeke Betsiboka. Od samog početka njihova doseljavanja nastala je velika zbrka oko njihovog pravnog statusa, jer su se oni najčešće izjašnjavali kao državljani Madagaskara, da izbjegnu britanske zakone protiv držanja robova i gradnju kamenih kuća. Tako da su oni na svojim jedrenjacima isticali francusku zastavu i nesmetano trgovali zabranjenom robom sa afričkom obalom. [3] U početku su prvi doseljenici bili uglavnom muslimanski Hodžasi, Ismailiti i Daudi, a Hindusi su počeli dolaziti kasnije. [4] Tako da ih je na popisu kojeg su provele francuske kolonijalne vlasti 1911. bilo 4 480, a to je tad bilo 21% od ukupnog broja stranaca. [4]Nakon nacionalizacije privatnih poduzeća, koje je provela tadašnja socijalistička vlada 1970., mnogi bogatiji Karane bili su prisiljeni napustiti Madagaskar, a ostao je uglavnom siromašniji i neobrazovaniji sloj, ali su se oni u međuvremenu adaptirali na novonastalo stanje. Smatra se da su do 2000., Karane kontrolirali oko 50-60% madagaskarske privrede, tako da su tih godina oni bili glavna meta nezadovoljnih demonstranata. [4]Po nekim analitičarima oni i danas, makar predstavljaju samo 2 % stanovništva, kontroliraju čak 80 % sve privredne aktivnosti na otoku.[5]

Geografska rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Danas većina Karana živi u Antananarivu i njegovoj okolici.

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Gujarati, Karana of Madagascar (engleski). Joshua project. Pristupljeno 26. 10. 2011. 
  2. A. Kathirasen. A vibrant minority: The Chinese and Indians, who make up a tiny minority in Madagascar, are doing very well for themselves (engleski). New Straits Times, Singapore. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-22. Pristupljeno 26. 10. 2011. 
  3. Oliver, Samuel Pasfield (1885) (engleski). The True Story of the French Dispute in Madagascar. Unwin. 
  4. 4,0 4,1 4,2 L. M. Singhvi. Other Countries of Africa, Report of the High Level Committee on the Indian Diaspora” (engleski) ( (PDF)). Ministry of External Affairs, New Delhi. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-31. Pristupljeno 26. 10. 2011. 
  5. Sam Ganegie. Madagascar : les luttes intestines dans la communauté Karana (francuski). wordpress.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-27. Pristupljeno 26. 10. 2011. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]