Bezanozano (narod)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bezanozano
Urville-Viti-ship.jpg
Crtež vake - plovila na kakvom su prvi stanovnici Madagaskara doplovili iz Bornea
Ukupna populacija

169 000[1]

Regioni sa značajnim brojem pripadnika
 Madagaskar
Jezik/ci
malagaški
Religija
AnimizamKršćanstvo
Srodne etničke grupe
Malgaški narodi

Bezanozano ili Bezanozanos su jedan od 18 naroda Madagaskara, od 169 000 [1]pripadnika (0.8 % stanovnika Madagaskara)[2], koji žive u sredini otoka u današnjoj Regija Alaotra-Mangoro, oko grada Moramanga.[2] Njihovo ime na malagaškom znači puno malih pletenica,[2] a odnosi se na njhove tradicionalne frizure.

Bezanozano kao i većinski Merine govore - malagaški makrojezik, - takozvani Standarni malagaški ili Jezik visoravni, ali svojim Bezanozano dijalektom.[3]koji je posrednik između jezika Merina i Betsimisaraka, koji govori sve manje govornika.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Karta rasprostranjenosti malgaških etničkih grupa

Bezanozano su vrlo mala etnička skupina koja najvjerojatnije vodi porijeklo od prvih doseljenika koji su na Madagaskar doplovili iz Bornea. Danas se predpostavlja da su se Bezanozani zajedno sa Betsimisarakama i Sihanakama doselili na njihove današnje prostore početkom 17. vijeka. Oni su se tradicionalno protivili prihvaćanju bilo čijeg autoriteta, tek od druge polovice 17. vijeka zbog vanjskih pritisaka na svoju zemlju, počeli su birati svog vođu- mpifehija, i to samo na određeno vrijeme, koji je više bio vojni komandant nego kralj u pravom smislu te riječi. [4]

Po njihovoj usmenoj predaji vrhunac njihove samostalnosti bio je u u drugoj polovici 17. vijeka, za vladavine mpifehija, Andriamalazabea, nasljednika Ranantoane. [1]Od kraja 18. vijeka, ne postoji njihovo kraljevstvo, jer su bili prisiljeni priznati merinskog kralja Andrianampoinimerinu za svog vladara. [1]

Geografska rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi izvor]

Do nedavne prošlosti Bezanozani su živjeli grupirani u šumama gornjeg toka rijeke Mangoro. Između malagaških naroda Sihanaka na sjevernom gorju i Betsimisaraka na južnoj obalnoj ravnici.

Njihova neformalna prijestolnica je grad Moramanga, međutim danas većina Bezanozana živi raštrkana po cijelom otoku, uključujući i centalnu visoravan - Imerina.[2]

Običaji i kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

Bezanozani su tradicionalno živjeli u malim klanovima, u utvrđenim naseljima na vrhovima brda. Jedan od njihovih običaja je podizanje svetih stupova - tsikafana, ukrašenim lubanjama goveda zebu, kao spomenike na prošle događaje. [4] I oni kao i Merine imaju običaj famadihana kad ponavljaju pogreb.

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Bezanozano of Madagascar" (engleski). Joshua project. http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?rop3=101305&rog3=MA. pristupljeno 16. 10. 2011.. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "Peoples of the East Coast" (engleski). Country Studies. http://www.country-studies.com/madagascar/peoples-of-the-east-coast.html. pristupljeno 16. 10. 2011.. 
  3. "Languages of Madagascar" (engleski). SIL International. http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=MG. pristupljeno 16. 10. 2011.. 
  4. 4,0 4,1 "Bezanozano" (španjolski). Ikuska Libros, S.L.. http://www.ikuska.com/Africa/Etnologia/Pueblos/bezanozano/index.htm. pristupljeno 16. 10. 2011.. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]