Moramanga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Moramanga
Tržnica u Moramangi
Tržnica u Moramangi
Tržnica u Moramangi
Koordinate: 18°57′S 48°14′E / 18.950°S 48.233°E / -18.950; 48.233
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Alaotra-Mangoro
Površina
 - Ukupna 7 424[1]
Visina 980
Stanovništvo
 - Urbano područje 26 726 [2]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Moramanga na mapi Madagaskara
Moramanga
Moramanga
Moramanga na karti Madagaskara

Moramanga je grad (firaisana) u sredini Madagaskara od 26 726 stanovnika [2] u Provinciji Toamasina i Regiji Alaotra-Mangoro [3] i administrativni centar istoimenog Distinkta Moramanga.

Moramanga je jedna većih općina od njih 18 u Pokrajini Toamasina sa svojih 7 424 km²[1], umjereno naseljena, i puna šuma. Ime grada doslovno prevedeno sa malagaškog znači Tamo gdje je mango jeftin (Mora manga).[4]

Historija[uredi | uredi kod]

Moramanga je uz gradove na istočnoj obali; Manakaru, Farafanganu, Vatomandri i Ambilu, bila jedno od najznačajnijih središta ustanka protiv francuske kolonijalne vlasti, u toj borbi poginulo je između 80 000 i 100 000 Malgašana.[4]

U Moramangi je u noći 29. marta 1947., otpočeo ustanak Malgašana, protiv Francuza, tad je 2 000 ustanika okružilo kasarnu Tristani, na što je policija i vojska otvorila vatru. Od tad pa do kraja godine poginulo je 8 000 stanovnika.[1][5] Na taj događaj danas podsjeća mauzolej podignut na zapadnom ulazu u grad.[1] Na isti događaj podsjeća i impozantni spomenik podignut pored željezničkog kolodvora.[1] Moramanga ima i mali muzej žandarmerije (u Nacionalnoj žandarmerijskoj školi) koji se nalazi u centru, iza katedrale.

Grad ima katoličku katedralu - Sacré-Coeur de Jésus, par hotela i restorana, stadion, stari željeznički kolodvor i tržnicu na kojoj se nudi sezonsko voće i povrće. Od 13. maja 2006. Moramanga je sjedište katoličke biskupije, koja je premještena iz Ambatondrazake.[6]

Pored grada je Nacionalni park Andasibe-Mantadia i Park prirode Analamazoatra (Perinet)‎.

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Moramanga leži u središtu otoka, na sjeverozapadu centralne visoravni, na nadmorskoj visini od 980 m. Grad se smjestio pored kotline rijeke Mangoro, tako da ima dosta vode i vlage koja je povoljno utiče na lokalnu floru i faunu, koja je prepuna endema.[1]

Moramanga je udaljena 94 km od glavnog grada Antananarivo nacionalnom cestom br. 2. u pravcu istoka, i 225 km do luke Toamasina.

Moramanga ima mješavinu tropsko - umjereno kontinentalne klime s prosječnom temperaturom od 21-22 °C i dva različita godišnja doba.

Transport i privreda[uredi | uredi kod]

Moramanga je grad u kome je većina aktivnosti vezana uz preradu drva, jer su pored grada zasađene šume borova i eukaliptusa. Pored toga dobr dio stanovnika bavi se tradicionalnom poljoprivredom i stočarstvom.

Moramanga je važan transportni čvor Madagaskara, u njoj se račva željeznička pruga iz Antananariva (Tananarive-Côte Est, TCE) na dva pravca; prema sjeveru i Jezeru Alaotra (Moramanga-Lac Alaotra, MLA) i gradovima uz njega; Ambatondrazaka, Amparafaravola, i prema luci Toamasina na istočnoj obali Indijskog oceana. Tu se račvaju i nacionalni putevi 44 i 2, koji vode prema istim destincijama.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]