Alaotra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jezero Alaotra
Satelitska snimka Jezera Alaotra
Lokacija
PoložajProvincija Toamasina
Države Madagaskar
Koordinate17°02′″N48°00′″E
Hidrografija
Vrstaslatko, protočno
Površina199,71[1] km²
Aps. visina750[1] m
Dužina32 km
Širina14 km
Dubina1,5 m[1] m
Hidrologija
PritokeRijeka Ambato
OdljevManingori

Jezero Alaotra je najveće jezero u Madagaskaru, u provinciji Toamasina, na sjeveru centralne visoravni.

Hidrografija

[uredi | uredi kod]

Alaotra je posljednje vulkansko jezero na istočnom hrptu Madagaskara, uz njegove obale danas živi 550 000 ljudi. Jezero dobija vode od rijeka Sasomangana i Sahabe (jug) i Sahamaloto i Anoni (sjever), oborinskih voda i manjih potoka, a otječe kroz rijeku Maningori na suprotnoj istočnoj strani u Indijski ocean nakon 260 km riječnog toka. Jezero leži na nadmorskoj visini od 750 m[1] u dolini Alaotra, koja je duga 70 km i široka 30 km.[2]

Najbliži veći gradovi pored jezera su Amparafaravola (20 km) i Ambatondrazaka (7 km), a glavni grad Antananarivo je udaljen oko 267 km jugoistočno od jezera .

Dolina u kojoj se nalazi Alaotra sastoji se od brojnih plitkih slatkovodnih jezera (od kojih je najveće Antsomangana) i močvara, okruženih gustom vegetacijom.[3] Ta dolina je danas najplodniji dio Madagaskara sa brojnim navodnjavanim rižinim poljima, na kojima se proizvodi najviše te žitarice. Dolina Alaotra i samo jezero je stanište brojnih vrsta biljaka i životinja, uključujući i neke rijetke i ugrožene vrste, kao i važno ribolovno područje. Sliv Alaotre pokriva površinu od 7225 km², od toga Alaotra ima površinu od 199,71 km², ostala jezera u dolini 54.45 km², močvare 235 km² , rižina polja 1 710.88 km² a ostalo zemljište 5024,96 km².[1]

Jezero Alaotra proglašeno je močvarom internacionalnog značaja pod paskom Ramsarske konvencije 2. februara 2003.

Plodna ravnica oko jezera Alaotra je danas najvažnija regija u Madagaskaru za uzgoj riže. Brežuljci oko jezera, koji su nekada bili pokriveni šumskim pokrovom, posljednjih decenija su uglavnom ogoljeni i pretvoreni u oranice. To je izazvalo eroziju tla, i velike količine sedimenata koje se gomilaju u jezeru, pa se ono smanjuje, tako da je danas za sušnog perioda duboko samo 60 cm.

Flora i fauna

[uredi | uredi kod]

Želja da se što više terena oko jezera, pretvore u rižina polja - navela je lokalno stanovništvo da spali pojas trstike oko jezera, - koji je jedino stanište endemske vrste lemura Alaotranskog lemura (Hapalemur griseus alaotrensis). Njegovo stanište sada je smanjeno na samo 220 km² preostalog pojasa trstike, tako da se posljednjih godina populacija lemura smanjila za 60%, od približno 7 500 jedinki 1994. na 3000 u 2001, uglavnom zbog gubitka staništa, ali i zbog krivolova lokalnog stanovništva.

Jezero Alaotra je također važno stanište, sve ugroženijih ptica močvarica, uključujući ugroženu Melerova patka (Anas melleri). Dvije vrste ptica su endemske na sjeveru Madagaskara, Madagaskarska patka (Aythya innotata) i Crvenkasti gnjurac (Tachybaptus rufolavatus). Madagaskarska patka je danas kritično ugrožena i više ne živi na jezeru, iako još postoji vrlo mali broj jedinki negdje drugdje. Crvenkasti gnjurac je proglašen izumrlim 2010. Nekad je na jezeru živjelo puno tih ptica, koje nisu opažene nigdje drugdje osim u neposrednoj blizini jezera.

Klima

[uredi | uredi kod]

Dolina jezera Alaotra ima posebnu mikroklimu, - mješavinu tropsko - umjereno kontinentalne klime s prosječnom temperaturom od 21-22 °C i dva različita godišnja doba:

  • Od aprila do septembra, vlada zima, tad je hladnije i suho, sa malo kiše.
  • Od oktobra do marta je ljeto, odnosno vrući kišni period, tad u 100 dana monsunskih vjetrova sa istoka padne godišnja količina oborina od 1092 mm do 1200 mm kiše.[2]

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]