Mahmut Bušatlija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
MAHMUT BUŠATLIJA
Mahmut Busatlija Bus.jpg
Profesija student prava
Član KPJ od 1937.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od 26. jula 1945.

Mahmut Bušatlija Buš (19151941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu.

Pre Drugog svetskog rata je studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu. Bio je član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata „Petar Kočić“.

Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Posle Majskog savetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. U tom svojstvu bio je jedan organizatora priprema za oružani ustanak u Bosni i Hercegovini - obilazio je partijske organizacije u Bosanskoj krajini, centralnoj i istočnoj Bosni.

Krajem leta 1941. godine politički je delovao u istočnoj Bosni. Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine, Mahmut je upao u ustašku zasedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Preminuo je sutradan 17. oktobra u tuzlanskoj bolnici.

Posle oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na planini Trebeviću, kod Sarajeva.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.