Magnus IV od Norveške

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Magnus IV Slijepi
kralj Norveške
Vladavina 1130–1135
Prethodnik Sigurd I
Nasljednik Harald IV
Prethodnik Harald IV
Nasljednik Sigurd II i Inge I
Suprug/a Christine
Puno ime Magnus Sigurdsson
Kuća Kuća Hardrada
Otac Sigurd I od Norveške
Majka Borghild Olafsdatter (konkubina)
Rođen/a 1115
Umro/la 12. novembar 1139. (dob: 23–24)
Holmengrå, Švedska

Magnus IV Sigurdsson (o. 1115 – 12. novembar 1139), također poznat kao Magnus Slijepi (norveški: Magnus Blinde) bio je kralj Norveške koji je vladao u dva navrata - od 1130. do 1135. te od 1137. do smrti.

Rodio se kao sin kralja Sigurda I Križara i njegove ljubavnice Borghild Olavsdotter. Nakon očeve smrti 1130. je bio prisiljen podijeliti vlast sa svojim navodnim stricem Haraldom Gilleom. Nakon višegodišnjih temeljitih priprema je otpočeo rat protiv Haralda, koji je 9. augusta 1134. teško poražen i prisiljen bježati u Dansku. Nakon toga je raspustio vojsku i krenuo prezimiti u Bergen. Harald je to iskoristio kako bi okupio novu vojsku i na prepad zarobio Magnusa kome je nakon toga odrezana noga, te je kastriran, oslijepljen.

Magnus je nakon toga poslan u samostan Nidarholm, ali je priliku za njegov povratak na vlast dalo ubistvo Haralda od strane još jednog kraljevskog pretendenta Sigurda Slembea 1136. Sigurd je nastojao legitimirati sebe tako što je Magnusa vratio iz samostana i proglasio su-kraljem. Protiv obojice je rat pokrenuo Haraldov sin Inge, koji se proglasio za novog kralja pod imenom "Inge I". Magnus je poražen od Ingea u bitci kod Minnea te prisiljen bježati u Dansku. Nakon neuspjelog pokušaja da se vrati uz pomoć danskog kralja Erika Emunea ponovno se pridružio Sigurd Slembeu. Njihove snage su se kod Holmengraa sudarile s vojskom Ingea i njegovog polubrata Sigurda II. Tada je Magnus poginuo.

Njegova vladavina je označila početak tzv. ere građanskog rata u Norveškoj koja će trajati sve do 1240.

Preci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]


Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Magnus Slijepi
bočni ogranak od Dinastija Lijepokosog
Rođen/a: 1115 Umro/la: 1139
Kraljevske titule
Prethodi:
Sigurd I
kralj Norveške
1130–1135
Harald IV
Slijedi:
Harald IV
Prethodi:
Harald IV
kralj Norveške
1137–1139
Sigurd II
Inge I
Slijedi:
Sigurd II
& Inge I