Leigh Taylor-Young

Izvor: Wikipedia

Leigh Taylor-Young

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Leigh Taylor-Young na 47. dodjeli Emmyja

Lični podaci
Ime po rođenju Leigh Young
Nadimak, umjetničko ili drugo ime Leigh Taylor
Leigh Taylor Young
Rođenje 25. januar 1945. (1945-01-25) (dob: 70)
Washington, D.C., U.S.
Bračni drug(ovi) Ryan O'Neal (1967-1973) (razvod), 1 sin
Guy McElwaine (1978- o. 1988)
Profesionalna karijera
Znamenite uloge Shiri u Zeleni sojlent
Nagrade Emmy za sporednu glumicu u dramskoj seriji
1994 Picket Fences
Internetska stranica http://www.lty.com/

Leigh Taylor-Young (Washington, D.C., 25.1. 1945.- kao Leigh Taylor) je Emmyjem nagrađena američka glumica. Najpoznatija je po ulozi "namještaja" Shirl u kultnom science fiction filmu Zeleni sojlent iz 1973. gdje je bila partnerica Charltonu Hestonu, kao i po ulozi u TV-seriji Gradić Peyton.

Biografija[uredi - уреди]

Leigh Taylor se rodila u Washingtonu kao dijete diplomata Carija Taylora, a preselila se u Michigan nakon što joj se majka preudala za oglašivača Roberta Younga. Godine 1962. je završila srednju školu te kraće vrijeme studirala na Northwestern University.

Nakon odluke da se bavi glumom svoj brodvejski debi je imala 1966. godine u predstavi Three Bags Full. Potom je otišla u Hollywood gdje ju je producent Paul Monash angažirao u TV-seriji Gradić Peyton. Na snimanju se upoznala s kolegom Ryanom O'Nealom koji je zbog nje napustio suprugu Joannu Cook More. To je u to doba izazvalo skandal, ali se par vjenčao, a godine 1967. dobio sina Patricka, danas poznatog kao sportskog komentatora.

Nakon toga je Leigh Taylor-Young dobila niz glavnih uloga u popularnim filmovima iz perioda, u The Adventurers iz 1970. joj je partner bio kosovski glumac Bekim Fehmiu.

Nakon Zelenog sojlenta se Leigh Taylor-Young privremeno povukla iz glume kako bi odgajala sina. Godine 1974. se razvela od O'Neala te 1978. godine udala za režisera Guya McElwanea. Taj je brak potrajao deset godina.

1980-ih se Taylor-Young vratila glumi nastupajući u TV-serijama, a 1997. je dobila ulogu u sapunici Sunset Beach. U seriji Star Trek: Deep Space Nine je pojavila u ulozi Yanaz Tigan, majke lika Ezri Dax.

Osim što se bavi glumom, Leigh Taylor-Young je zaređena svećenica Pokreta za duhovnu unutarnju svijest.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]