La Voie royale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
La Voie royale
Naslovnica prvog izdanja (1930.)
Autor(i)André Malraux
Naslov prijevodaKraljevski put
Država Francuska
Jezikfrancuski jezik
Žanr(ovi)roman
IzdavačÉditions Grasset
Datum izdanja1930.
Stranica273

La Voie royale (srpskohrvatski: Kraljevski put) je roman Andréa Malrauxa iz 1930. godine kojega je izdala izdavačka kuća Grasset. Iste godine, roman je nagrađen s novoutemeljenom Prix Interallié, postavši tako njezin prvi dobitnik. Nakon romana Les Conquérants, Kraljevski put je drugi dio Malrauxove "trilogije" koja predstavlja kroniku prikaza autorove umjetničke misli o Aziji, a prethodio je romanu La Condition humaine. Kraljevski put je egzistencijalistički roman, prikaz putovanja dvojice pustolova prema Angkoru u Kambodži, što je koincidiralo s Malrauxovim stvarnom arheološkom ekspedicijom. U odnosu na Osvajače, Malraux je u Kraljevskom putu ublažio revolucionarni naboj u korist erotizma.

Roman je ispričan u trećem licu, karakterističan postupak za pustolovne romane, te linearno. U svojoj refleksiji o ljudskoj sudbini, Malraux obrađuje teme erotizma, smrti i nonkonformizma. Njegovi likovi nisu pobornici željeznice, koje stoje u romanu kao simbol moderne civilizacije. Svijet kojega je stvorio je apsurdan, kao u Camusa, iako je samo djelo egzistencijalističko, a Malraux u svojoj refleksiji ne uspijeva pronaći smisao postojanja niti značaj smrti kao takve.

Ukratko, fabula romana prati dvojicu nonkoformista, mladog pustolova Claudea Vanneca i iskusnog Perkena, Danca s vezama u Njemačkoj. Njihovo putovanje i sebični ciljevi ih vode u Kambodžu, gdje traže kmerske reljefe, ali i nestalog pustolova po imenu Grabot.