Les Noyers de l'Altenburg

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Les Noyers de l'Altenburg
Malraux - Les Noyers de l'Alrenburg.jpg
Naslovnica prvog izdanja
Autor(i) André Malraux
Naslov prijevoda Altenburški orasi
Država  Francuska
Jezik francuski jezik
Žanr(ovi) roman
Izdavač Éditions Gallimard
Datum izdanja 1948.
Stranica 229

Les Noyers de l'Altenburg (srpskohrvatski: Altenburški orasi) je posljednji roman Andréa Malrauxa. Roman je izvorno napisan još 1943. godine pod naslovom La Lutte avec l’ange (srpskohrvatski: Borba s anđelom) te je izdan u Lausannei od strane izdavačke kuće Haut-Pays. Međutim, Gestapo je tokom rata pronašao i spalio izvorni tekst tako da je Malraux 1948. godine, kod Gallimarda, izdao isti roman samo pod drugim nazivom i s 40-ak stranica više (izvorno izdanje imalo je 245, a novo izdanje 299 stranica). Kako se s vremenom ispostavilo, Altenburški orasi će biti Malrauxovo posljednje fikcionalno djelo.

Izvorni roman, Borba s anđelom, a kasnije i Altenburški orasi, zapravo je bio prvi dio Malrauxovog zamišljenog ciklusa romana koji, ipak, nikada nije dovršen te je ostao na samo jednom dijelu. Isti je trebao nositi naziv kao izvorni roman - Bitka s anđelom.

Altenburški orasi su, strukturalno gledajući, strogo formalan roman, a zapravo serija izoliranih scena iz različitih vremenskih perioda i s različitim protagonistima, među kojima postoji tek nejasna povezanost koja se, u konačnici, može opisati kao kronika triju generacija jedne obitelji iz Alsacea. Danas se to djelo mahom definira kao granično između čiste fikcije i eseja (zanimljivo je kako je upravo taj esejistički dio, tzv. "altenburški kolokvij", zauzeo središnji dio romana) te ima vrlo značajnu ulogu u kontekstu Malrauxova opusa. Naime, radi se o prvom njegovom djelu koje izravno ne tematizira njegove pustolovine, odnosno njegove klasične teme revolucije i pobune te o djelu koje daje zaključni obol njegovom prvom autorskom periodu, odnosno koje najavljuje njegov zreli period obilježen primarno filozofskim i estetičkim temama, odnosno nefikcionalnom ili esejističkom formom.