Kurt Vitrih

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kurt Wüthrich)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kurt Vitrih
Kurt Vitrih drži predavanje na Evropskom forumu 2005 u Alpbahu u Austriji.
Rođenje 4. oktobar 1938.
Aberg

Kurt Vitrtih (nem. Kurt Wüthrich; Aberg, 4. oktobar 1938.) je švajcarski hemičar i dobitnik Nobelove nagrade.

Vitrih se rodio u Abergu u Švajcarskoj, a studirao je hemiju, fiziku i matematiku na Univerzitetu u Bernu, pre nego što je 1964. stekao zvanje doktora nauka pod mentorstvom Silvija Falaba sa Univerziteta u Bazelu. Kratko je nastavio postdoktorski rad sa Falabom, pre nego što odlazi da radi na Univerzitet Kalifornije u Berkliju, gde od 1965. do 1967. sarađuje sa Robertom E. Konikom. U periodu 1967-1969. sarađivao je sa Robertom G. Šulmanom iz Telefonske laboratorije Bel u Mari Hilu u NJu DŽerziju.

Vitrih se u Cirih vraća 1969. i zapošljava se na Institutu za tehnologiju u Cirihu na kojem postaje profesor biofizike 1980. Vitrih i danas ima svoju laboratoriju na tom institutu, a paralelno radi i na Skripsovom istraživačkom institutu u La Hoji u Kaliforniji.

Nagrađen je Nobelovom nagradom za hemiju 2002. kao kao vođa istraživačkog tima koji se od 1970-ih proučavao mogućnosti multidimenzionalne spektroskopije nuklearnom magnetnom rezonancijom u proučavanju strukture proteina. Drugu polovinu nagrade je podelio sa Džonom Benetom Fenom i Koičijem Tanakom.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]