Kopřivnice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Koprivnjice
Kopřivnice
Tehnički muzej u Kopřivnicama
Tehnički muzej u Kopřivnicama
Tehnički muzej u Kopřivnicama
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 49°36′N 18°8′E / 49.600°N 18.133°E / 49.600; 18.133
Država  Češka
Pokrajina Moravsko-šleski kraj
Vlast
 - gradonačelnik Josef Jalůvka
Površina
 - Ukupna 27,48 km²
Visina 320
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 23 642
 - Gustoća 860
Poštanski broj 742 21 - 742 74
Službene stranice
Službena stranica Kopřivnica
Karta
Koprivnjice na mapi Češke
Koprivnjice
Koprivnjice

Koprivnjice (češ. Kopřivnice, nem. Nesselsdorf) su grad u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Moravske. Koprivnjice pripadaju upravnoj jedinici Moravsko-Šleski kraj, u okviru se nalaze u okrugu Novi Jičin.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Koprivnjice se nalaze u krajnje istočnom delu Češke republike. Grad je udaljen 360 km istočno od glavnog grada Praga, a od prvog većeg grada, Ostrave, 30 km južno.

Grad Koprivnjice je smešten u istorijskoj pokrajini Moravskoj. Grad leži u velikoj dolini severne Moravske, okruženoj pobrđem, dok se na istoku izdižu zapadni ogranci Karpata. Nadmorska visina grada je oko 320 m. Kroz grad protiče rečica Šutirova Studanka.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Koprivnjica bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselja na mestu današnjeg grada prvi put se u pisanim dokumentima spominju u 13. veku. Grad Koprivnjice pod današnjim nazivom obrazovao spajanjem nekoliko bližih sela tek 1959. godine.

1919. godine područje Koprivnjica je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. Međutim, veći deo mesnog stanovništva su bili Nemci, koji se nisu lako mirili sa odvojenošću od matice. Stoga je 1938. godine dato područje ocepljeno od Čehoslovačke i pripojeno Nemačkoj, u sklopu izdvajanja Sudetskih oblasti. Posle Drugog svetskog rata područje je ponovo vraćen Čehoslovačkoj, a mesni Nemci su prisilno iseljeni u maticu. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Koprivnjice danas imaju oko 24.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]