Końskowola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Końskowola je naselje u jugoistočnoj Poljskoj, smješteno između Puławyja i Lublina, u blizini Kurówa, na rijeci Kurowki. Predstavlja administrativno središte komune (gmina) unutar Okruga Pulawi koji pripada Vojvodstvu Lublin. Ima 2188 stanovnika (prema popisu iz 2004).

Ime[uredi | uredi kod]

Iako naziv Końskowola na poljskom doslovno znači Konjska volja, naziv dolazi od izraza Wola - koji se koristi za posebnu vrstu nasilja, te imena njegovog vlasnika - Jan z Konina (Jan Koniński). Naziv Konińskawola se prvi put spominje 1442.

Historija[uredi | uredi kod]

Selo je vjerojatno osnovano u 14. vijeku pod nazivom Witowska Wola. Kasnije je postalo Konińskawola, da bi današnji naziv dobilo u 19. vijek.

8.6. 1532. je dobilo gradsku povelju. Kao privatni grad, Końskowola je služio kao tržnica prehrambenim proizvodima za okolno područje. Tamo su bile osnovane i neke tekstilne manufakture. U naselje su dolazili mnogi imigranti iz Poljske i drugdje; između ostalih i iz Saksonije.

Otada je imao dijelio historiju regije. Nakon treće podjele Poljske godine 1795. anektiran je od Austrije. Godine 1809. je postao dio Velikog varšavskog vojvdostva, da bi postao dio Kraljevine Poljske godine 1815. Nakon Januarskog ustanka godine 1870. grad je zauvijek izgubio gradsku povelju. Za vrijeme Ruske revolucije 1905. godine, u njemu su održani mnogi štrajkovi i demonstracije solidarnosti. Od 1918. grad je ponovno dio Poljske.

Na početku drugog svjetskog rata 15.9. 1939. naselje Końskowola su zauzele i okupriale njemačke grupe. Tokom rata Nijemci su u naselju podigli zarobljenički logor te logor za robovsku radnu snagu. Zarobljenički logor je ubrzo zatvoren, ali je radni logor nastavio raditi do 1943. Zatvorenici su radili za Nijemce na imanjima, gradilištu cesta i željeznica.

U naselju je sagrađen geto u kome su smješeteni mnogi Židovi uključujći i Židove iz Slovačke. Dana 8.5. 1942., nacisti su proveli akciju (Aktion) u kojoj su mnogi Židovi pohvatanai i odvedeni u nacistički logor za uništenje u Sobiboru. U oktobru 1942. stanovništvo geta je likvidirano. U masakru koji je proveo njemački Rezervni policijski bataljon br. 101, oko 800-1000 Židova, uključujući žene i djecu, odvedeni su u obližnju šumu i poubijani. Preostali stanovnici geta su odvedeni u drugi logor.

S dolaskom snaga Crvene armije u ljeto 1944. Nijemci su planirani zapalii grad. Dana 25.7. 1944. njemačke okupacijske snage su se sukobile s borcima podzemne poljske Domovinske armije, kojima su se pridružili partizani iz Bataliony Chłopskie. S dolaskom sovjetskih trupa, naselje je konačno oslobođeno.

Turizam[uredi | uredi kod]

Među turističkim atrakcijama u naselju je katolička crkva (restaurirana oko 1670. pod vodstvom Tylmana van Gamerena) s grobovima porodica Opaliński i Lubomirski. Postoji još jedna katolička crkva, sagrađena 1613. u stilu "Lublinske renessanse", čiji je primjer uz Konskowolu i crkva u gradiću Kazimierz Dolny. Također postoje ostaci luteranskog groblja.

Końskowola je također poznata kao mjesto smrti poljskih pjesnika kao što su Franciszek Dionizy Kniaźnin i Franciszek Zabłocki.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]