Irina Bokova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Irina Bokova
bugarski: Ирина Бокова
Irina Bokova kao generalna direktorka UNESCO-a
Rođen/a12. 7. 1952. (1952-07-12) (dob: 71)
Sofija,  Bugarska
Državljanstvobugarsko
ObrazovanjeMDIMO, Moskva
Zanimanjegeneralna direktorka UNESCO-a
Politička partijaKomunistička partija Bugarske (do 1990)
Bugarska socijalistička partija (od 1990-danas)
Suprug/aLubomir Kolarov (razvedeni)
Kalin Mitrev
DjecaPavel i Naia
Potpis

Irina Georgieva Bokova (bugarski: Ирина Георгиева Бокова) je bugarska političarka i trenutna generalna direktorka UNESCO-a, specijalne agencije Ujedinjenih nacija zadužena za obrazovanje, nauku i kulturu. Kao generalna direktorka agencije, Bokova aktivno podupire međunarodne napore usmerene ka unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, poboljšanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i ograničavanju izvora finansija za terorizam kroz povećanje napora u borbi protiv piratstva intelektualnog vlasništva. Kao snažna protivnica rasizma i antisemitizma, Bokova je vodila UNESCO-ve aktivnosti na planu sećanja na žrtve Holokausta. Bila je poslanica bugarske skupštine u dva mandata u koju je ušla na listama Bugarske socijalističke partije, ministarka i zamenica ministra inostranih poslova u vladi premijera Žana Videnova, ambasadorka Bugarske u Francuskoj i Monaku, stalni delegat svoje zemlje pri UNESCO-u i izaslanica bugarskoga predsednika pri Frankofoniji u periodu od 2005. do 2009. godine. Na mesto generalnog direktora UNESCO-a predložena je 22. septembra 2009, a izabrana je 15. oktobra 2009. godine na 35. sednici Generalne konferencije kao deseti generalni direktor UNESCO-a. Bokova je prva žena iz istočne Evrope na čelu UNESCO-a. Uz maternji bugarski, Bokova govori i engleski, francuski, španski i ruski jezik. Irina Bokova je udana i njezino dvoje punoletne dece živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Detinjstvo i rane godine[uredi | uredi kod]

Irina Bokova je ćerka Georgija Bokova, političara iz komunističke ere i urednika Rabotničkog dela, službenih novina Bugarske komunističke partije.[1] Po poreklu je makedonska bugarkinja poreklom iz Makedonije.[2] Bokova je bivša studentkinja Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa. Po povratku u zemlju zaposlenje je pronašla u ministarstvu inostranih poslova gde je bila i na mestu ministarke u periodu od 1996. do 1997. Pre 1990. bila je članica Komunističke partije Bugarske.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Karijera[uredi | uredi kod]

UNESCO[uredi | uredi kod]

Irina Bokova izabrana je za generalnu direktorku UNESCO-a 22. septembra 2009. godine pobedivši u zadnjem krugu glasovanja tadašnjeg egipatskog ministra kulture Faruka Hosnija (arapski: فاروق حسني‎) sa 31 naspram 27 glasova. Pre glasovanja očekivala se pobeda egipatskog kandidata Hosnija, ali je on među ostaima privukao i kritike Elia Wiesela, jevrejskog pisca rođenog u Rumuniji i dobitnika Nobelove nagrade za mir, zbog Hosnijevih antiizraelskih izjava.[3] Bokova je preuzela funkciju od japanskog diplomate Kōichirō-e Matsuura-e (japanski: 松浦晃一郎). Bokova je bila prva žena uopšte i prva osoba iz istočne Evrope na čelu organizacije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]