Hrvatsko narodno kazalište u Zadru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatsko narodno kazalište Zadar (ranije Narodno kazalište Zadar i Hrvatska kazališna kuća Zadar) je kazalište u Zadru koje (uz prekide) djeluje od 1945. godine.

Povijest[uredi | uredi kod]

Narodno kazalište Zadar, prvo profesionalno kazalište u povijesti Zadru, nastalo je dolaskom kazališne družine početkom studenog 1944. godine, a svečano je otvoreno u sklopu prigodno organiziranog Tjedna kulture 27. ožujka 1945. godine. Prvi intendant kazališta bio je Marko Fotez, ujedno režiser prve profesionalne predstave Dundo Maroje (M. Držića), prikazane 14. listopada 1945. godine.

Kazališni glazbeni odjel na čelu sa Šimom Dešpaljem bio je zamišljen kao matica budućeg većeg glazbenog tijela i nastojalo je okupiti što više glazbenih umjetnika u Zadru. Tokom ovog perioda, značajniji doprinos kazališnoj i glazbenoj sceni dali su Šime Dunatov, Jelica Lovrić-Vlajki, Franjo Majetić, Zvonko Lepetić, Marija Borska, Ivo Kadić, Vladimir Krstulović, Ljudevit Gerovac, Mia Sasso, Đorđe Milaković, Pavle Dešpalj, Zvonko Festini, Abdulah Seferović, Branko Stojaković, Zdenko Venturini i dr.

Zbog dotrajalosti instalacija, nadležni općinski organi 1962. zabranjuju daljnje korištenje postojeće kazališne dvorane, a ubrzo nakon toga se gasi i stalni kazališni ansambl. Rekonstrukcija kazališne zgrade dovršena je 1968. godine, zajedno s obnovom velike dvorane sa 650 sjedećih mjesta i višenamjenske male dvorane. Ipak, zbog nepostojanja stalnog ansambla, u ovo doba kazališni život je bio sveden uglavnom na gostovanja istaknutih jugoslavenskih kazališta. Zadarsko kazalište se iz istih razloga upustilo u realizaciju koprodukcija s drugim hrvatskim kazalištima koji su svoje premijere održavali u Zadru.

U travnju 1992. odlukom Skupštine općine Zadar prestalo je djelovati Narodno kazalište, a konstituirana je Hrvatska kazališna kuća Zadar. Izmjenom naziva i djelokruga rada u vrijeme rane nezavisnosti Republike Hrvatske htjelo se odrediti novo poglavlje kazališta koje je kao jedno od svojih primarnih zadataka imalo ustroj profesionalnog kazališnog ansambla. Kolektiv Hrvatske kazališne kuće bio je izuzetno aktivan tokom ratnih dana kroz održavanje brojnih kazališnih, glazbenih i ostalih kulturnih priredbi.

Glumački studio HKK Zadar osnovan je 1993. godine, a dvije godine kasnije i Zadarsko kazališno ljeto, povodom pedesete obljetnice osnutka prvog profesionalnog ansambla u gradu. U periodu od 1996. do 2001. aktivno je djelovao Dramski Studio HKK Zadar koji je okupio veliki broj mladih i talentiranih polaznika, a za cilj je imao stvaranje kazališnog ansambla. Realizirane su brojne radionice u suradnji s MAPA-om (engl. Moving Academy for performing Arts) iz Amsterdama, čije su prezentacije i produkcije bile suvremnog kazališnog izričaja.

Od 2001. do 2003. Hrvatska kazališna kuća prolazila je kroz proces renoviranja, pa se u tom periodu njezin program odvijao isključivo na Zadarskom kazališnom ljetu, bez zimskih sezona u samoj kući. Godine 2006. Hrvatska kazališna kuća osniva ansambl i započinje s profesionalnim produkcijama uz vlastite glumačke snage, glumce prvake Jasnu Ančić i Mirka Šatalića, te prema pojedinim predstavama uz angažman ostalih mladih hrvatskih glumaca. Od tada do kasnih 2010-ih realizirano je 30 produkcija među kojima su neke i nagrađivane.

Dana 19. studenog 2009. godine, odlukom Gradskog vijeća Zadra, Hrvatska kazališna kuća Zadar mijenja ime u Hrvatsko narodno kazalište Zadar i 10. prosinca upisom u Trgovački sud dobiva rješenje o promjeni naziva ustanove.

Ansambl[uredi | uredi kod]

Ansambl HNK Zadar početkom 2020. činili su:

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]