Marin Držić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kip Marina Držića u Dubrovniku
naslovnica trećeg izdanja Držićevih Pjesni, naslovljena Tirena comedia Marina Darxichia, u Mlecima 1630., s Držićevom petrarkističkom poezijom i stihovanim dramama
naslovnica šibenske kopije Držićeve Hekube s podatkom o društvu »Od Bidzara« i datumom izvedbe (29. januara 1559.)

Marin Držić - Vidra (Dubrovnik, 1508.Mleci, 2. svibnja 1567.), hrvatski književnik koji se smatra najznačajnijim piscem hrvatske renesanse.

Marin Držič je najveći predstavnik dubrovačke književnostii jedan od najvećih komediografa na južnoslovenskim prostorima. Bio je sveštenik, ali je uz stipndiju Senata otišao u Sijenu, Italiju. Očaran tamošnjim životom, zabavama i predstavama, i sam se kao glumac uključuje u programe. Bio je, u dva navrata, pratioc austrijskog grofa Rogendorfa na putu za Carigrad. Bio je izrazito nemirnog i avanturističkog duha, posebno talentovan da uoči društvene pojave, odnose među ljudima i da ih oponaša. Književno stvaralštvo započeo je kao pesnik petrarkističke poezije. Prva zbirka pesama javilja se pod naslovom Pjesni ljuvene. Međutim, slavnim su ga učinila stvaranja glumačkih trupa u Dubrovniku, piseanje drama i zatim igranje predstava u kojima zasmejava i isemeva mane tadašnjeg društva. Pisao je drame, pastorale i renesansne komedije. Iza njega ostalo je 11 dramskih komada, poznati su Dundo Maroje, Novela od stanca, Mande, Tirena, Pomet, Skup, Venera i Adon, Plakar. Nezadovoljan prilikama u Dubrovniku, odlazi u Firencu odakle kuje zaveru protiv dubrovačkog Senata, zbog čega mu je zabranjen povratak u Dubrovnik. Umire u Firenci 2. svibnja 1567. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]