Zvonko Lepetić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zvonimir Lepetić
glumac
Biografske informacije
Rođenje17. 11. 1928.
Berane, Kraljevina SHS (danas Crna Gora)
Smrt4. 1. 1991. (dob: 62)
Zagreb
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac

Zvonimir Lepetić (Berane, Kraljevina SHS, 17. novembar 1928. — Zagreb, SFRJ 4. januar 1991), hrvatski i jugoslovenski glumac.

Rođen je u Beranama u mešovitom braku: naime, Lepetićev otac je bio Hrvat, a majka Crnogorka. Glumom je počeo da se bavi relativno kasno. Svoju prvu ulogu ostvario je 1966. godine u filmu „Konjuh planinom“, a zadnja uloga pred smrt mu je bila u filmu „Gluvi barut“ 1990. godine, po istoimenom delu Branka Ćopića. Za života je ostvario uloge u 58 filmova i 11 igranih serija.

Jugoslovenskoj gledalačkoj publici je ostao u sećanju po maestralnim tumačenjima svojih likova. Njegova najpoznatija uloga je svakako ona Đure Čvorovića u Balkanskom špijunu Dušana Kovačevića. Pored nje tu su uloge predsednika mesnog odbora druga Radiše u filmu „O pokojniku sve najbolje“, sadističkog ustaše Gavrana u Zafranovićevoj „Okupaciji u 26 slika“ i veselog ekonoma Brke u seriji „Kapelski kresovi“.

I drugi članovi porodice Lepetić su se bavili glumom. Zvonkov brat Jozo i Zvonkova žena Terezija su takođe bili glumci, ali ne tako uspešni i poznati kao Zvonko.

Umro je u Zagrebu 4. januara 1991. godine.

U novembru 2005. godine plasirao se 8. na listi „Najbolji hrvatski glumac svih vremena“ koju je sastavio hrvatski filmski časopis „Holivud“.

Filmografija (izbor)


Spoljašnje veze