Hamun-e Helmand

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hamun-e Helmand
((fa)) ﻫﺎﻣﻮﻥ ﻫﻴﺮﻣﻨﺪ
Hamoun Oasis wetlands 1976 satelite.jpg
Pogled na jezera iz svemira
Lokacija
Države  Iran
Pokrajine Sistan i Balučistan
Koordinate 30°50′0″N61°40′0″E
Hidrografija
Vrsta povremeno jezero
Površina 2000 – 4000 km²
Aps. visina 470 – 475 m
Hidrologija
Pritoke Helmand
Karta
Hamun-e Helmand na karti Irana
Hamun-e Helmand
Lokacija Hamun-e Helmanda u Iranu

Hamun-e Helmand (perz. دریاچه ﻫﺎﻣﻮﻥ ﻫﻴﺮﻣﻨﺪ, Darjāče-je Hāmūn-e Helmand), je plitko močvarno jezero u polustepi istočnog Irana[1] i Afganistana.

Hidrografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Hamun-e Helmand leži u istočnom Iranu, u blizini afganistanske granice. Glavni dotok voda osigurava rijeka Helmand koja izvire u planinama Hindukuša, oko 80 km zapadno od Kabula u Afganistanu. Zajedno sa dva slična jezera, Hāmūn-e Sabari i Hāmūn-e Puzak, koje se protežu na teritoriju Afganistana, formira veliku močvaru Sistan.[1]

Jezero Hāmūn se puni prvenstveno vodama rijeka iz susjednog Afganistana, pa je od 1976., kad je vodostaj afganistanskih rijeka bio normalan, i količina voda u jezeru bila je relativno visoka. Međutim, između 1999. i 2001., jezero je potpuno presušilo.

Inače se za velikih suša u Afganistanu, vode Helmanda potpuno iskorišavaju za navodnjavanje i piće, tako da do Hamun-e Helmand ništa ne stigne. Tad obično zapušu i snažni suhi vjetrovi koji nanesu velike količine pijeska po isušenom dnu jezera.

Hamun-e Helmand je zajedno sa susjednim jezerom Hāmūn-e Sabari uvršteno 1975. na Popis močvara internacionalnog značaja Ramsarske konvencije.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]