Hindukuš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Hindukuša

Hindukuš (Hindu-Kuš, Hindu Kush, Hindu Kush, Hindoo Koosh ili Hindukush, perzijski: هندوکش) je planinski lanac u Afganistanu, djelomično i u sjevernoj regiji u Pakistanu. Nastavlja se na zapadne krajeve masiva Pamir, lanca Karakorum, te Himalaja. Planinski lanac razdvaja tokove rijeka Kabul i Helmand od rijeke Abudarja.

Planine[uredi | uredi kod]

Planine Hindukuša snizuju se kako se protežu prema zapadu: središnji dio u blizini Kabula visok je od 4500 do 6000 metara; zapadnije visine su od 3500 do 4000 metara. Prosječna visina za Hindu Kush je 4500 metara.

Dužina cijelog sustava je 966 km lateralno, dok je srednja širina (smjer sjever-jug) oko 240 km. Samo oko 600 km masiva naziva se Hindukušom. Ostatak čine brojni manji planinski lanci kao što su: Kuh-e Baba, Salang, Kuh-e Pagman, Spin-Gar (istočni Safid-Kuh), Sijah-Kuh, Koh-e Hvadža Muhamed, te Selsele-je Band-e Turkestan. Zapadni Safid-Kuh, Sijah-Band i Došah zapadnjaci često nazivaju kao Paropamisus.

Rijeke koje izviru u planinskom sustavu su Helmand, Hari-Rud i Kabul. Planine ispresjecaju visoki planinski prijelazi ("kotali"), strateški važna mreža za promet karavana. Najvažniji planinski prijelaz je Kotal-e Salang (3,878 m); povezuje Kabul i točke na sjeveru s južnim u Afganistanu.

Istočni Hindukuš[uredi | uredi kod]

Istočni lanac Hindukuša, poznati kao i niski Hindukuš, nalazi se većim dijelom u sjevernom Pakistanu i manjim dijelom u Afganistanu. U distriktu Čitral u Pakistanu nalaze se najviši vrhovi Hindukuša (Tirič-Mir, Nošak, i Istoro-Nal), masivni ledenjaci i brojni prijelazi.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]