Halliburton

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Halliburton
Logotip kompanije
Vrsta nafta
Osnovana  SAD Duncan, Oklahoma 1919.
Osnivač(i)Erle P. Halliburton
Trenutno sjedište Houston  SAD
Dubai  UAE
Ključne osobeDick Cheney
PredsjednikDavid Lesar, predsjednik nadzornog odbora i izvršni direktor
Industrijaistraživanje i ekspoatacije nafte
Prihod29.223 milijardi $ (2013.)[1]
Operativni prihod4.7 milijardi $ (2011.)
Neto dobit3 milijardi $ (2011.)
Broj zaposlenih68 000 ( 2012.)
PodružniceEnergy Services Group
Web stranicawww.halliburton

Halliburton je američka multinacionalna korporacija, jedna od najvećih na području istraživanja i eksploatacije nafte, koja posluje u preko 50 zemalja.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Kompanija je startala s radom 1919. pod imenom Oil Well Cementing Company, - 1920. njen osnivač Erle Halliburton, kupio nalazište zemnog plina u Oklahomi, i od tad se intenzivnije počeo baviti bušotinama i tehnološkim rješenjima vezanim uz njih. Već 1921. patentirao je metodu strojnog mješanja cementa (umjesto ručnog) pa je dobio brojne narudžbe za izradu bušotina širom Amerike. Od 1924. kompanija posluje pod imenom - Halliburton Oil Well Cementing Company, a od 1926. dobija prvi inozemni posao u tadašnjim britanskim kolonijama Burmi i Indiji, a 1951. u Italiji. Od 1961. kompanija posluje pod imenom Halliburton Company.

Satirički plakat protiv ratnog profiterstva Halliburtona

Skokoviti rast kompanije počinje nakon Zaljevskog rata 1991. kad je Halliburton dobio brojne poslove od američke vojske odnosno od tadašnjeg sekretara odbrane Dick Cheneya, počevši od posredovanja u angažiranju privatnih zaštitarskih firmi u tom ratu, do sanacije 725 zapaljenih bušotina u Kuvajtu. Cheneya nisu smetale glasine o namještanju, već je od 1995. do 2000. bio predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Halliburtona. Još više novaca kompanija je zaradila u Iračkom ratu i periodu nakon rušenja Sadama Huseina.[2] U to vrijeme (2001.-2009.) Cheney bio podpredsjednik vlade Sjedinjenih Američkih Država. To je teško narušilo vjerodostojnost samog Cheneya[2] i cijele Bushove administracije, pa su se počele širiti glasine da je rušenje Sadamovog režima, zbog navodnog opasnog kemijskog oružja, bilo samo maska za namještanje poslova - Halliburtonu.

Kompaniju prate i brojne druge kontraverze, počevši od upletenosti u eksploziju naftne platforme - Deepwater Horizon i teškog onečišćenja Meksičkog zaljeva - 2010.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]