Gusjenica (Alice's Adventures in Wonderland)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gusjenica
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Ilustracija Johna Tenniela iz 1865. godine
Debi Alice's Adventures in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Ned Sparks
Ben Kingsley
Corey Burton
et al.
Detalji
Nadimak Plava Gusjenica
Alias Gusjenica koja puši nargilu
Spol muški
Nacionalnost Zemlja čudesa

Gusjenica (engleski: The Caterpillar), znana i kao Gusjenica koja puši nargilu (engleski: Hookah-Smoking Caterpillar) je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se pojavio u jednom poglavlju njegove priče Alice's Adventures in Wonderland iz 1865. godine.

Alice's Adventures in Wonderland[uredi | uredi kod]

Gusjenica je u priči predstavljena u poglavlju IV, "Rabbit Sends in a Little Bill", ali je glavni fokus na liku je u poglavlju V, "Advice from a Caterpillar". Gusjenica je neobičan lik koji konstantno puši nargilu i visok je točno 7.6 cm što je, prema njegovu mišljenju, jako dobra visina (mada Alice misli da je grozna).

Gusjenica se nije svidjela Alice na samom početku, primarno jer je odbijala razgovarati s njom, a kad bi to i učinila, bili bi to kratki i neuljudni odgovori ili teška pitanja. Predstavljena je kao izrazito mudar, ali i tajanstven i nepristojan lik.

Zanimljivo je kako je izvorna Tennielova ilustracija svojevrsni optički paradoks. Naime, iz jednog kuta gledišta, Gusjenica izgleda kao sasvim normalna gusjenica s dvije malo veće ruke kojima drži cijev nargile, ali s druge strane izgleda izrazito antropomorfno tako da ljudsko lice (lice muškarca sa šiljastom i dugom bradom i izduženim nosom) izgleda kao da se sastoji od glave i dvije nožice prave gusjenice.[1]

Disneyjeve adaptacije[uredi | uredi kod]

Alice in Wonderland (1951.)[uredi | uredi kod]

Plava Gusjenica
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Plava Gusjenica u Disneyjevoj animiranoj verziji iz 1951. godine
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Richard Haydn (glas; 1951.)
Corey Burton (glas; ostalo)
Detalji
Spol muški
Nacionalnost Zemlja čudesa

Plava Gusjenica pojavljuje se u Disneyjevoj animiranoj verziji iz 1951. godine gdje mu glas posuđuje Richard Haydn, dok mu je u kasnijim verzijama glas posudio Corey Burton. Njegova glavna uzrečica je pitanje "Tkooo... si... ti?" (engleski: "Whooo ... are ... you?"), koje je u crtiću popračeno izbacivanjem slova O, R i U iz usta nakon udisanja dima iz nargile. Kako je Alice spomenula u originalnoj priči, Gusjenica se i u verziji iz 1951. i onoj iz 1999. pretvorila u leptira.

Alice in Wonderland (2010.)[uredi | uredi kod]

Absolem
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Gusjenicu Absolema u Burtonovom filmu tumačio je Alan Rickman
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Alan Rickman (glas)
Detalji
Spol muški
Nacionalnost Zemlja čudesa

Gusjenici Absolemu u Burtonovoj filmskoj verziji iz 2010. glas posuđuje Alan Rickman.[2] Kamere su snimale Rickmana dok je čitao tekst, ali njegovo lice ipak nije uklopljeno u ono Absolema kao što je bio izvorni plan.[3] U filmu se pojavljuje ukupno pet puta. Prvi puta se pojavio izvan Zemlje čudesa kada Alice ugleda plavu gusjenicu na ramenu mladića koji ju želi zaprositi. Drugi puta pojavljuje se kada Bijeli Zec, Tweedledum i Tweedledee, Puh i Dodo nisu sigurni radi li se o pravoj Alice, pa ju odvode Absolemu koji zaključuje kako "nije jedva Alice". Ponovo se pojavljuje kada Alice stigne u dvorac Bijele Kraljice te joj počinje ići na živce jer joj stalno puše dim u lice. Pretposljednji put pojavljuje se prije rata gdje podsjeti Alice na njezin zadnji posjet Zemlji čudesa te zaključi kako je ona ipak Alice. Na samom kraju filma, Absolem se pojavljuje, sada u obliku leptira, na Aliceinom ramenu dok ona kreće na put za Kinu.

Ostala pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Gusjenica se, izuzev u originalnoj priči i njezinim adaptacijama, pojavljuje i u nekoliko drugih verzija priče:

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "And do you see its long nose and chin? At least, they look exactly like a nose and chin, don't they? But they really are two of its legs. You know a Caterpillar has got quantities of legs: you can see more of them, further down." Carroll, Lewis. The Nursery "Alice". Dover Publications (1966), p27.
  2. „Alice in Wonderland – Glossary of Terms/Script (early draft)”. Walt Disney Pictures. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-06. Pristupljeno March 30, 2010. 
  3. Topel, Fred (December 19, 2008). „Alan Rickman talks about Alice in Wonderland”. Crushable.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-08. Pristupljeno February 21, 2010.