Jubjub

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ptica Jubjub
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Animirana verzija korištena u filmu iz 2010. godine
Debi Through the Looking-Glass
Autor Lewis Carroll
Detalji
Vrsta ptica
Nacionalnost Zemlja čudesa

Ptica Jubjub je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se prvu puta spominje u njegovoj priči Through the Looking-Glass, a kasnije i u drugim djelima te ekranizacijama istih.

Jubjub se prvi puta kratko spominje u pjesmi "Jabberwocky", ali izrazito kratko, kao zvijer koje se treba bojati. Ipak, u poemi The Hunting of the Snark, ptica Jubjub ima znato veću ulogu. Može ju se susresti u uskoj, mračnoj, tugaljivoj i izoliranoj dolini. Njezin glas, kada se čuje, opisan je kao glasan krik, kao zvuk olovke koja škripi o površinu, te izrazito zastrašujuć, čemu u prilog ide činjenica da je Dabar problijedio od "vrha do dna". Opisana je kao "očajna", a "živi u stalnoj strasti", prepozna svakog prijatelja kog je ranije upoznala i ne može ju se podmititi.

Burtonova Alisa[uredi | uredi kod]

Jubjub se također pojavljuje u filmskoj ekranizaciji Tima Burtona iz 2010. godine kao divovska ptica koja podsjeća na kombinaciju lešinara i parene kokoši s crvenom glavom, dugim žutim kljunom i ljubičastim jezikom. Prvi put se pijavila kada je istovremeno uhvatila Tweedledeeja i Tweedleduma dok su bježali s Alice. Kasnije se ne pojavljuje sve dok ju Crvena Kraljica ne pusti na bijesnu rulju. Tijekom posljednje bitke, nakon uplitanja Ludog Šeširdžije, Jubjub se pojavi kako bi sudjelovala u borbi na strani Crvene Kraljice samo da bi njezina glava završila pod teškom stijenom ispaljenom iz katapulta.

Ostala pojavljivanja[uredi | uredi kod]

U računalnoj igrici WarBreeds, reptilska verzija ptice Jubjub je zračna jedinica rase Tanu.