Bijeli Skakač (Through the Looking-Glass)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bijeli Skakač
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Ilustracija Johna Tenniela iz 1871.
Debi Through the Looking-Glass
Autor(i) Lewis Carroll
Tumači Christopher Lloyd
Richard Burton
Ian Holm
Gary Cooper
et al.
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje skakač, izumitelj
Nacionalnost Zemlja čudesa

Bijeli Skakač (engleski: White Knight) je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se pojavljuje u njegovoj priči Through the Looking-Glass. Bijeli Skakač predstavlja šahovsku figuru istog imena, a izgledom je zamišljen kao starac na konju u bijelom šljemu čija je kaciga zapravo konjska glava. Ilustracija Johna Tenniela za prvo izdanje Ogledala uvelike je podsjećala na djelo Sir Isumbras at the Ford Johna Millaisa.

Bijeli Skakač se prvi put pojavljuje kada spasi Alice od zlonamjernog Crvenog Skakača. Izrazito je nespretan te konstantno pada sa svog konja na glavu, zbog čega ga Alice mora izvlačiti kako se ne bi ozlijedio. Također je i izumitelj te konstantno govori Alice o svojim zbunjujućim i besmislenim izumima kao što su posebna vrsta pudinga, kontejner koji je stavljen naopako i zaštite za gležnjeve svoga konja kako ga ne bi grizli morski psi. Prije nego se rastao s Alice, kojoj je pomogao doći do osmog polja, izrecitirao je vlastitu pjesmu naslova "'A-Sitting on a Gate" (mada je pravo ime zapravo "Haddocks' Eyes").

Bijeli Skakač pojavljuje se u više od 10 ekranizacija i uglavnom su ga portretirali poznati glumci, među kojima su bili i Christopher Lloyd, Matt Frewer, Gary Cooper, Richard Burton i Ian Holm, ali je u filmskoj verziji iz 2010. godine portretiran kao živa šahovska figura skakača koja služi Bijeloj Kraljici.