Crveni Kralj (Through the Looking-Glass)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crveni Kralj
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

"Crveni Kralj spava", ilustracija Johna Tenniela iz 1871. godine
Debi Through the Looking-Glass
Autor(i) Lewis Carroll
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje kralj
Nacionalnost Zemlja s onu stranu ogledala

Crveni Kralj (engleski: The Red King) je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se pojavljuje kao sporedi lik u priči Through the Looking-Glass.

Uloga u priči[uredi | uredi kod]

Kako se cijela priča vrti oko šaha, Crveni Kralj ima tipične karakteristike figure koja ne radi ništa, već pušta drugima da sve rade za nju. To ide do te mjere da se Crveni Kralj tijekom cijele radnje nije niti pomaknuo, već je spavao naslonjen na jedno drvo. U takvom ga je stanju pronašla i Alice, a njegovo je hrkanje zamijenila za riku lavova ili tigrova. Tijekom susreta s kraljem, Tweedledee i Tweedledum sugerirali su Alice kako je sve što se događa zapravo san Crvenoga Kralja (a time i ona) te kako će, ukoliko se kralj probudi, ona naprosto nestati. Oprezna, Alice je odlučila ne dirati uspavanog Kralja.

Na samom kraju priče, Alice je "pojela" Crvenu Kraljicu i tako simbolično matirala Kralja, nakon čega se vratila u svoju sobu iz Zemlje s onu stranu ogledala. Tada Alice, doista, priznaje da je Crveni Kralj spavao tijekom cijele "igre" da bi se, na samom kraju, još uvijek čudila je li se tu radilo o njezinom ili pak njegovom snu.

Zbog Kraljeve neaktivnosti, neku analitičari, kao Martin Gardner u knjizi The Annotated Alice, sugeriraju da ako je Carroll crvenu stranu šahovskog polja želio prikazati kao negativnu stranu ljudske prirode, onda bi Crveni Kralj predstavljao lijenost.

Ostala pojavljivanja[uredi | uredi kod]

  • U filmu iz 1999., Crveni Kralj se može vidjeti kako spava, isto kao i u priči. U ovom filmu je otkriveno kako su Kralj Herc i on rođaci.
  • U filmu iz 2010., saznajemo kako je Crvena Kraljica dala obezglaviti Crvenog Kralja jer se bojala kako će ju ostaviti za Bijelu Kraljicu ukoliko to ne učini.