Grifon (Alice's Adventures in Wonderland)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grifon
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Ilustracija Johna Tenniela iz 1865. godine
Debi Alice's Adventures in Wonderland
Autor(i) Lewis Carroll
Detalji
Vrsta grifon
Spol muški
Nacionalnost Zemlja čudesa

Grifon (engleski: The Gryphon) je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se pojavljuje u njegovoj priči Alice's Adventures in Wonderland. Za razliku od mnogih drugih likova, koji su uvelike izmjenjivani, Grifon iz Alice vjeran je tradicionalnom poimanju tog bića tako da ima glavu, krila i prednje noge orla te tijelo i strašnje noge lava.

Uloga u priči[uredi | uredi kod]

Grifon izgleda ima tendenciju odbacivati i zanemarivati opsesije i probleme ostalih likova iz Zemlje čudesa, kao što su tuga Lažne Kornjače ili egzekucije Kraljice Herca, za koje tvrdi da nemaju apsolutno nikakvo uporšite. Govori blago neispravnim koknijevskim naglaskom i upućuje zahtijeve Lažnoj Kornjači, koje ova ispunjava unatoč negodovanju. Također ima tendenciju izbacivanja zvukova sličnih kašlju, kao što je "Hjckrrh!", koji izgleda nemaju nikakvo značenje i moguće da ih ne može kontrolirati.

U priči Alice's Adventures in Wonderland, Grifon, po Kraljičinoj naredbi, odvodi Alice do Lažne Kornjače te je prisutan kroz poglavlja 9 ("The Mock Turtle's Story"), 10 ("The Lobster Quadrille") i nakratko kroz poglavlje 11 ("Who Stole the Tarts?"). Kada ju je doveo do Lažne Kornjače, dugo vremena im je pravio društvo te je zahtijevao od Lažne Kornjače da ispriča svoju priču, kao i nekoliko pjesama. Dva lika uspijevaju objasniti neke odlike Zemlje čudesa, koje Alice izgledaju besmisleno, ali priču prekida poziv na sud, nakon čega Grifon i Alice napuštaju Lažnu Kornjaču.

Adaptacije[uredi | uredi kod]