Giovanni I Partecipazio

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Giovanni I Participazio)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Giovanni I Participazio (ili Particiaco; ? - 837) bio je 10. (historijski) ili 12. (po tradiciji) dužd Venecije koji je vladao od 829. do 836.

Rodio se kao mlađi sin dužda Agnelloa, koji je vodio pro-bizantsku politiku. Njegov stariji brat Giustiniano je, pak, bio simpatizer Franaka. Kada je Giustiniano poslan u diplomatsku misiju u Carigrad, otac ga je imenovoa su-duždom i prezumptivnim nasljednikom. Giustiniano je za to doznao tek po povratku u grad, te digao pobunu nakon koje ga je otac bio prisiljen priznati za nasljednik. Giustiniano, međutim, nije imao djece te je svog mlađeg brata odredio za nasljednika.

Giovanni je duždem postao nakon bratove smrti 829. Tri godine kasnije se bivši dužd Obelerio degli Antenori vratio iz dvadesetogodišnjeg izgnanstva i podigao ustanak protiv Giovannijeve vlasti. U njemu su Vigilia i Malamocco spaljeni, ali su pobunjenici poraženi, a Obelerio zarobljen i pogubljen. Nešto kasnije je došlo do još jednog ustanka, ovaj put pod gradskim tribunom po imenu Caroso; zbog njega se Giovanni neko vrijeme morao skloniti na dvor franačkog kralja Lotara I, ali se na kraju vratio u grad i oslijepio Carosa. Njegova tiranski način vladavine je, međutim, doveo do zavjere u kojoj su ga gradski plemići na čelu sa porodicom Mastalici presreli na ulici i prisilno zaredili. Giovanni je poslan u Grado, gdje je nedugo potom umro. Novi dužd je postao Pietro Tradonico.

Literatura

[uredi | uredi kod]
Političke funkcije
Prethodi:
Giustiniano Participazio
dužd Venecije
829–836
Slijedi:
Pietro Tradonico