Gagauzija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gagauz-Yeri
Găgăuzia
Гагаузия
Zastava
Zastava
Položaj Gagauzije (ljubičasto)
Glavni grad Comrat
46°19′N, 28°40′E
Najveći grad Comrat
Služebni jezici gagauški, moldovski i ruski
Vlada Autonomna regija
Moldove
Georgij Tabunšik
Stepan Esir
Površina 1.832 km²

707 mi²

Stanovništvo 155.700 (2006) [1]
Gustoća stanovništva 85/km²
Nastala 23.4. 1994.
Himna Gagauziya Milli Marşı
Državna vjera pravoslavlje
Valuta Moldavski lej

Gagauzija (Gagauziya ili Gagauz-Yeri na gagauškom, Găgăuzia na moldovskom i Гагаузия na ruskom) je skraćeni naziv za autonomnu regiju u Moldovi. Pun službeni naziv je Teritorijalna autonomna jedinica Gagauzija (moldovski: Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia).

Gagauzija je ime dobila po Gagauzima, etničkoj grupi turskog porijekla i pravoslavne vjere koje je Rusko Carstvo naselilo u Besarabiji u prvoj polovici 19. vijeka. Gagauzija je dijelila historijsku sudbinu Besarabije - 1918. je postala dio Rumunjske, 1940. Sovjetskog Saveza da bi pod rumunjskom vlašću bila za vrijemd drugog svjetskog rata od 1941. do 1944. kada je ponovno postala dio SSSR-a.

U sovjetsko doba Gagauzija je uživala status autonomne regije u okviru Moldavske SSR. 1980-ih, u doba glasnosti, javlja se gagauški nacionalizam, ali on nije usmjeren toliko prema Moskvi koliko prema moldovskoj većini, odnosno političarima koji su krajem 1980-ih i početkom 1990-ih zahtijevali ne samo nezavisnost od SSSR-a, nego i ujedinjenje s Rumunjskom. Gagauzi su se bojali da će pod rumunjskom vlašću biti obespravljeni pa su podržavali opstanak SSSR-a, a 19.9. 1991. je godine Gagauzija proglasila nezavisnost kao Republika Gagauzija.

Međutim, za razliku od Pridnjestrovlja, Gagauzija zbog toga nije došla u sukob s moldovskom vlašću, djelomično i zbog toga što je dio gagauških zastupnika u moldovskoj skupštini glasao za nezavisnost, odnosno zbog toga što su Gagauzi izrazili želju da ostanu u Moldovi ako se ona ne ujedini s Rumunjskom. U februaru 1994. moldovski predsjednik Mircea Snegur je Gagauziji obećao autonomiju, a nešto kasnije je Moldova donijela novi ustav kojim je Gagauziji priznato pravo na tzv. "vanjsko samoodređenje", odnosno nezavisnost ukoliko Moldova postane dio Rumunjske. 23.12. 1994. je donesen i posebni zakon kojim je Gagauzija i formalno dobila autonomiju.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. [1] Population of the Republic of Moldova. Stand: January 1st, 2996. (in Romanian)