Besarabija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Podela Besarabije.

Besarabija (rum. Basarabia, ukr. Besarabія, rus. Besarabiя) je istorijska pokrajina u istočnoj Evropi između Dnjestra i reke Prut. Danas je podeljena između Moldavije, Rumunije i Ukrajine.

Poreklo imena[uredi | uredi kod]

Ime je dobila po vlaškoj dinastiji Besarab, koja je bila rumunsko-kumanskog roda. Navodno aba znači "otac" a bašar "vladavina", tako Bašarabija na kumanskom znači "Vladavina oca".

Istorija[uredi | uredi kod]

Besarabija je došla pod rusku upravu nakon oslobođenja od Osmanskog carstva u Rusko-turskom ratu (1806—1812). Zapadni deo Moldavije se ujedinio sa Vlaškom 1859. u Kraljevinu Rumuniju.

Nakon Prvog svetskog rata, Besarabija je proglasila nezavisnost od Rusije i nakon 3 meseca se ujedinila sa Kraljevinom Rumunijom. 1940. okupirana je od Sovjetskog Saveza (pakt Ribentrop-Molotov), to je i jedan od razloga ulaska Rumunije u rat protiv Sovjetskog Saveza.

U Drugom svetskom ratu prelazila je iz ruke u ruku. Sovjetska aneksija je međunarodno priznata 1947. kao Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika. Tada je deo Besarabije pripao i Ukrajini.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, promenila je ime u Republika Moldavija. 27. avgusta 1991. je postala nezavisna država.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]