Dnjestar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rijeka Dnjestar
Lokacija
Države Ukrajina,  Moldavija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Karpati (Ukrajina)
1 000 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod grada Odese (Ukrajina)
0 m
liman (tip estuarija)
Dužina1 352 [1] km
PritokeStrij, Zolota Lipa, Stripa, Seret, Zbruč, Smotrič, Ušica, Murafa, Reut, Bik i Botna
Hidrologija
Protok
  – srednji

310 m³/s
Sliv
  – površina

72 000 [1] km²
Ulijeva se uCrno more
Transport
Plovnost1 200 km (od ušća do ukrajinskog grada Soroki) [1]
Karta

Dnjestar (ukrajinski: Дністер, moldavski: Nistru, rumunjski: Nistrul, turski: Turla) je velika rijeka u Istočnoj Evropi dugačka 1 352 km. [1]

Dnjestar je druga po veličini rijeka Ukrajine i najveća rijeka Moldove. [1]

Geografske karakteristike

[uredi | uredi kod]

Rijeka Dnjestar izvire u ukrajinskim Karpatima, pored grada Drohobiča blizu granice sa Poljskom, nakon tog teče prema jugoistoku prema svom ušću u Crno more.

U svom srednjem toku formira prirodnu granicu između Ukrajine i Moldove, nakon toga teče kroz Moldovu u dužini od 398 km, dijeleći tako Moldovu od Pridnjestrovlja. Nakon toga Dnjester je ponovno granična rijeka između Ukrajine i Moldove. Dnjestar se ulijeva u Crno more , pored grada Odese, na ušću formira - estuarij - Dnjestarski liman (jezero na ušću u more, jer mu je protok blokiran sedimentima).

Karta porječja Dnjestra

U svom donjem toku, desna obala Dnjestra je brdovita i viša od niske lijeve obale koju često plavi za jesenskih i proljetnih kiša.

Dnjestar sa svojim pritocima ima porječje od oko 72 000 km², i preko 15 pritoka dužih od 95 km, to su; Strij, Zolota Lipa, Stripa, Seret, Zbruč, Smotrič, Ušica, Murafa, Reut, Bik i Botna. [1]

Dnjestar je plovan u dužini od oko 1 200 km od ušća do ukrajinskog grada Soroki. [1]

Historija

[uredi | uredi kod]

Za antičke geografe i historičare - Dnjestar, je bio najvažnija rijeka stare Sarmatije. Grčki autori su rijeku nazivali Tyras (tur. ὁ Τύρας). Prema caru Konstantinu VII., Varjazi su koristili čamce na svom trgovačkom putu do Grka, duž Dnjestra i Dnjepra te duž obale Crnog mora. U Srednjem vijeku, istočna obala rijeke je se zvala Podolia. Od 14. stoljeća do 1812. jedan dio Dnjestra je činio istočnu granicu Kneževine Moldavije.

Etimologija

[uredi | uredi kod]

Grci su rijeku zvali Tiras (starogrčki: Τύρας) prema skitskom imenu rijeke - Tiras što je značilo Brza. U kasnijem periodu počeli su je zvati Danastris ili Danastus, po sarmatskom imenu rijeke - Danu nazdja, što je značilo Bliska rijeka.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Dniester River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 21. 10. 2012. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]