Frank Oz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Frank Oz
Biografske informacije
RođenjeRichard Frank Oznowicz
25. 5. 1944. (1944-05-25) (dob: 79)
Hereford, Engleska, UK
SupružnikRobin Garsen (v. 1979 —  r. 2005)
Victoria Labalme (v. 2011)
Znamenita djela

Frank Oz (r. Richard Frank Oznowicz, Hereford, 25. 5. 1944), američki glumac, režiser i lutkar, rođen u Britaniji.

Rodio se u engleskom Herefordu. Njegovi su roditelji, Frances i Isidore Oznowicz, bili lutkari, a on sam time se bavi od 1963. godine pa do danas. Otac mu je bio poljsko-nizozemski Židov koji se borio protiv nacista u sklopu Nizozemskih brigada. Majka Frances bila je katolkinja.

U petoj godini zajedno s roditeljima odlazi u Los Angeles, te pohađa gradski koledž u Oaklandu. Vrlo se rano zainteresirao za glumu, a posudio je i glas nekolicini likova iz Muppeta. Tvorac Muppeta Jim Henson bio mu je veliki prijatelj.

Oz je poznat i po tome što je osmislio lik i glas Yode u serijalu Ratovi zvijezda. Režiser serijala George Lucas bio je toliko oduševljen njegovom izvedbom da mu je pokušao priskrbiti nominaciju za Oscara u kategoriji Najbolji sporedni glumac.

Do sada je režirao 12 filmova među kojima se ističu "Mala trgovina užasa", "Prljavi pokvareni varalice" (Steve Martin i Michael Caine), "Stepfordske supruge" obrada iz 2004), te "Tko je kome smjestio" (2001), zadnji film u kojem je nastupio Marlon Brando.

Pojavio se u oba filma o "Braći Blues" kao upravitelj zatvora. (cameo-uloga). Bio je oženjen s Robin Garsen od 1979. do 2005. godine, a od 2011. u braku je s Victorijom Labalme. Ima tri sina i kćer.