Francesco Totti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Totti 2011.jpg Francesco Totti (Rim, 27.9. 1976.) Italijanski je fudbaler, napadac, koji trenutno igra za fudbalski klub A.S. Roma. Totti je celu svoju karijeru proveo kao clan Rome.Nalazi se FIFA listi 125 najboljih svetskih igraca, koji je sastavio Pele.Legendarni Brazilac ga je proglasio Kraljem fudbala.Francesco Totti je vec 18 godina u Romi i ziva je legenda ovog kluba.U dresu ovog kluba je postigao 207 golova samo u Serie A

DETINJSTVO: Francesco Totti je rodjen 27.9.1976. godine u glavnom gradu Italije. Tacnije, rodjen je i odrastao u delu Rima naziva Porta Metronia. Prema recima njegove majke, njegov prvi kontakt sa fudbalskom loptom desio se vec u desetom mesecu njegovog zivota. Totti je kao dete umesto crtaca koje su tada gledali svi njegovi vrsnjaci, vise voleo gledati fudbalske utakmice, tako da se u veoma ranoj fazi svog zivota upoznao sa fudbalom. Ipak, na fudbalski teren dospeo je iz cudnih razloga. Deo Rima u kojem je Francesco odrastao bio je poznat kao jako buran i nemiran deo grada. U strahu da se Francesco ne prepusti ulici, njegovi roditelji Enzo i Fiorella odlucili su da ga upisu u najblizu fudbalsku skolu. Zbog neverovatnog talenta Totti je cesto igrao u selekciji starijih decaka. Ubrzo Totti dobija prvu ponudu i to, ni manje ni vise, nego od AC Milana, koji je prvi zapazio njegov talenat. Milan nije uspesno proveo pregovore sa porodicom Totti, buduci da je njegova majka insistirala da Francesco nikada nece napustiti Rim. Najveca zelja malog Tottija bila je da zaigra za njegov najdrazi klub AS Romu. 1989. godine zelja mu se ostvarila, Francesco je usao u juniorski tim Vucice.