Emily Dickinson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Emily Dickinson

Puno ime Emily Elizabeth Dickinson
Rođenje 10. prosinca 1830.
Sjedinjene Američke Države Amherst, Massachusetts
Sjedinjene Američke Države
Smrt 15. svibnja 1886.
Sjedinjene Američke Države Amherst, Massachusetts
Sjedinjene Američke Države
Književni period modernizam
Važnija djela

Emily Elizabeth Dickinson (Amherst, Massachusetts, 10. prosinca 1830. - 15. svibnja 1886.), američka pjesnikinja.

Smatra se jednom od najvećih američkih pjesnikinja. Kao djevojka zbog zdravstvenih problema veći dio vremena provodi u kući neprestano čitajući knjige i pišući pjesme. Za svoga života objavila je samo 7 pjesama, ali nakon njene smrti među njezinim privatnim stvarima pronalaze kolekciju od preko 1000 pjesama od kojih mnoge nisu bile završene. Njene pjesme odlikuju se prepoznatljivim, unikatnim stilom, sa nevjerojatnim darom za riječi, objedinjujući kombinaciju profinjenog osjećaja i vrhunskog intelekta. Inspiraciju za svoja djela pronalazila je u Bibliji, Shakespearovim djelima i klasičnoj mitologiji.

Umrla je u 56. godini života, 15. svibnja 1886. godine. Kompletirana i uređena kolekcija svih njenih pjesama prvi put je objavljena 1890. godine u Bostonu četiri godine poslije njene smrti.

Međutim, sva izdanja krajem 19. vijeka i u prvoj polovici 20. vijeka su sadržavala znatne prepravke izvornika. Tek je 1955. izdana zbirka The Poems of Emily Dickinson u tri sveska, koja sadrži pjesme u izvornom obliku - s nestandardnim korištenjem velikih slova, interpunkcije, i brojnim crtama i elipsama.

Više od sedamdeset prijevoda odabranih pjesama Emily Dickinson po prvi put je objavljeno u knjizi Tiše Od Sna 2008. Ovo je prva knjiga prijevoda pjesama na hrvatski jezik najznačajnije američke pjesnikinje. Budući da je riječ o dvojezičnom izdanju, ono može poslužiti i akademskom izučavanju djela Emily Dickinson u nas.

Do objave ove knjige odabranih pjesama Emily Dickinson na hrvatski jezik prevedeno je i objavljeno jako malo njezinih pjesama (nešto više na srpskohrvatskom i slovenskom); u 2007. se očekuje objavljivanje prijevoda 15 pjesama u časopisu Republika.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Drugi projekti Wikimedije[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Emily Dickinson

Vanjske veze[uredi | uredi kod]