Eddie Cantor

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Eddie Cantor

Eddie Cantor
Biografske informacije
Rođenje Israel Iskowitz
31. januar 1892.
New York, SAD
Smrt 10. oktobar 1964. (starost 72)
Beverly Hills, SAD
Supružnik Ida Cantor

Eddie Cantor (31. januar 1892 - 10. oktobar 1964.) bio je američki komičar, pjevač, glumac i kantautor, koji je vrhunac popularnosti imao u doba Velike depresije.

Još kao tinejdžer je započeo karijeru u vodvilju da bi 1917. imao debi na Broadwayu, te potom imao niz hit-ploča. Jedan od rutinskih gegova mu je bilo izvrtanje očiju zbog kojih je dobio nadimak Banjo Eyes (oči nalik na bendžo). Godine 1929. je izgubio svu imovinu u burzovnom krahu te se, u nastojanju da očuva dobar život za svoju voljenu suprugu Idu i petoro djece, okrenuo novim medijima kao što su film i radio. Nastupao je u nizu filmova, a s vremenom postao i predsjednik Screen Actors Guilda.

Karijera mu je 1930-ih ugrožena kada se javno izjasnio protiv Hitlera i fašizma, te su mnogi sponzori, bojeći se kontroverze, napustili radio-emisiju. Ti su problemi nestali kada je SAD ušla u drugi svjetski rat. Cantor je 25. maja 1944. bio jedan od prvih zabavljača koji je nastupio na televizijskom programu, ali i prvih žrtava televizijske cenzure, s obzirom da je osoblje utišalo "problematične" stihove pjesme "We're Having Baby, My Baby and Me". To je bio početak televizijske karijere koja je trajala do smrti od srčanog udara.

Filmografija[uredi - уреди | uredi kôd]

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi kôd]

Eddie Cantor se 1930-ih često pojavljivao kao karikatura u animiranim filmovima Lonney Tunes. Godine 1953. je o Cantoru snimljen biografski film pod naslovom The Eddie Cantor Story u kome je njegov lik tumačio Keefe Braselle.

Mlađim generacijama je poznatiji kao jedan od sporednih/povremenih likova u TV-seriji Carstvo poroka, gdje njegov lik tumači Stephen DeRosa.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]