Domenichino

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Domenichino
barok

Portret Domenichina
Biografske informacije
Rođenje Bologna, 21. oktobar 1581.
Smrt Napulj, 6. april 1641.
Nacionalnost Talijan
Opus
Polje slikarstvo

Domenichino (Bologna, 21. oktobar 1581. - Napulj, 6. april 1641.) pravim imenom Domenico Zampieri bio je talijanski barokni slikar, jedan od najboljih predstavnika Bolonjske škole.[1]

Nadimak - Domenichino, što je deminutiv od Domenico, dobio je od kolega zbog malog rasta.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Još kao vrlo mlad otišao je u Rim - 1601., zajedno sa prijateljem Francescom Albanijem, da studira radove Rafaela i pomaže Annibale Carracciju.[1] Ispočetka je pomagao Carracciju da naslika freske u Palazzo Farnese, u kojoj je između 1603.-1604.naslikao i tri vlastite u Loggia del Giardino.

Zahvaljujući prijateljstvu sa Giovannijem Agucchijem majordomom kardinala Aldobrandinija a kasnije i pape Grgura XV. Domenichino je dobijao unosne narudžbe po Rimu.

Njegov najvažniji rad u prvoj rimskoj dekadi bile su freske u Kapeli Santissimi Fondatori u Opatiji Santa Maria u KGrottaferrati (1608.-10).[1]

Između 1617. - 1621. Domenichino radi po Bologni i Fanu u kom je od 1618. do 1619. oslikao kapelu Nolfi u Fanskoj katedrali.

Na poziv novog pape Grgura XV. 1. april 1621. vraća se u Rim, gdje je imenovan glavnim arhitektom kurije, iako nikad nije napravio nijedan projekt[1], osim crteža za fasade. To su najplodnije godine njegova života kad dobija brojne narudžbe, i kad je slavljen, tako je 1629. proglašen princem prestižne slikarske Akademiije San Luca.

U novembru 1630. po drugi put odlazi iz Rima, ovaj put u Napulj[1] da preuzme unosnu narudžbu za oslikavanje kapele sv. Januarija u Napuljskoj katedrali. Na tom poslu je i umro, neki kažu otrovan od ruke ljubomornog slikara rivala.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]