Dane Majstorović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dane Majstorović
Dane Majstorović Dacina
Mesto rođenjaPodudbina, kod Korenice
Flag of Kraljevina Jugoslavija Kraljevina SHS
Datum smrti20. 8. 1944. (22 godina)
Mesto smrtiizmeđu Maglića i Volujka
Flag of Hrvatska ND Hrvatska
Profesijaradnik
Član KPJ odjeseni 1942.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od20. decembra 1951.

Dane Majstorović – Dacina (Podudbina, kod Korenice, 15. april 1922 — između Maglića i Volujka, 20. avgust 1944), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 15. aprila 1922. godine u selu Podudbina kod Korenice, u siromašnoj zemljoradničkoj porodici. Radio je u Beogradu kao fizički radnik, sve do Aprilskog rata 1941. godine.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Po povratku u rodni kraj, stupio je u Jošansku partizansku četu. Sredinom juna 1942, sa grupom boraca je upućen u Udarni bataljon Štaba Grupe NOP odreda za Liku. Udarni bataljon je sredinom avgusta ušao u sastav Druge ličke brigade.

U jesen 1942. godine, primljen je za člana Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i postavljen za političkog delagata voda u Drugoj četi Udarnog bataljona. Tada je Druga lička brigada ušla u sastav Šeste ličke divizije. Iscrpljen od čestih borbi i slabe ishrane, maja 1944, upućen je u bolnicu na Jandrinom podu nedaleko od Drvara. Tokom desanta na Drvar, otišao je iz bolnice i pridružio se borcima Treće ličke brigade u borbi protiv Nemaca. Posle toga se vratio u Udarni bataljon.

Smrtno je bio ranjen 16. avgusta 1944, u borbi protiv Nemaca prilikom obezbeđivanja prolaza Šestoj ličkoj proleterskoj diviziji preko Sutjeske. Umro je 20. avgusta i sahranjen je između Maglića i Volujka.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi | uredi kod]